O poprask se postaral maďarský ministr zahraničí. Ve Velké Británii prý existují no-go zóny

O velký poprask se postaral maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který v rozhovoru pro BBC tvrdil, že ve Velké Británii existují kvůli migrantům takzvané no-go zóny. A dodal, že jeho země uprchlíky odmítá, protože nechce skončit stejně.

Velká Británie, ilustrační fotografie
reklama

Maďarská vláda před blížícím se referendem, ve kterém mají občané vyjádřit svůj názor na přijímání migrantů, vydala leták, ve kterém se uvádí, že hned několik míst ve Velké Británii je nepřístupných, protože se v nich pohybuje velký počet migrantů.

Leták byl nejprve před několika měsíci publikován v novinách, později byl přetištěn a zařazen do 18-stránkové brožury zaslané milionům lidí před maďarským referendem, píše server Politico.

„V Evropě existují no-go zóny a my v Maďarsku no-go zóny nechceme," řekl ministr zahraničí Péter Szijjártó pro BBC. „Takzvané no-go zóny jsou oblasti měst, které nejsou orgány schopny udržet pod kontrolou," říká se v letáku.

Británie se ale brání, že tento text je „zjevně nepřesný". „Ve Velké Británii nejsou žádné oblasti, ve kterých není možné vymáhat právo," uvedlo v reakci na slova Maďarska britské ministerstvo zahraničí.

Maďarská mapa ukazuje Londýn označený slovy „no-go", Podobně jsou označeny také regiony v Německu, Francii a Belgii. Vláda navíc spustila webové stránky, které ukazují její anti-imigrační postoj. Obsahují tikající hodiny s dodatkem, že „každých 12 sekund přijde imigrant" a varováním „nevíme, kolik z nich jsou převlečení teroristé."

V rámci své kampaně Budapešt také vyvěsila řadu antiimigračních plakátů s nápisy jako: „Věděli jste to? Více než tři sta lidí zahynulo při teroristických útocích v celé Evropě od počátku migrační krize". V rozhovoru s BBC Newsnight Szijjarto bránil leták s tím, že informace, které obsahuje, pochází z „oficiálních" zdrojů policie a ze „zpráv.

Moderátor BBC Evan Davis trval na tom, že leták o no-go zónách je „nepravdivý a pomlouvá národ". „Mluvili jste s britskou vládou předtím, než jste toto o Velké Británii zveřejnili? Je to urážka Velké Británie. Mimochodem, lživá urážka Velké Británie. Jednali jste s britskou vládou? Nebo dokonce s vaším velvyslanectvím v Londýně?" útočil na politika. Szijjarto přiznal britský velvyslanec v Maďarsku si už stěžoval.

„Myslíte si, že ve Velké Británii existují no-go zóny? Dvanáct? Protože jste označili Peterborough, Londýn, Southampton. Byl jste někdy ve Velké Británii, že ano? Byl jste v Londýně?" ptal se maďarského ministra moderátor.

Szijjártó řekl, že zemi navštívil, dodal: „Londýn se mi hodně libí, bez problému". „Pořád jste přesvědčen, že v Londýně existují nedostupné oblasti, kam nemůžete jít, protože je migranti převzali? To je směšné, použijte oči, to je prostě směšné," dodal moderátor.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky