První země zakázala nádobí z plastu

Kelímky, talíře a příbory na jedno použití se budou muset vyrábět z rozložitelných materiálů. Hlavně provozovny rychlého občerstvení mají problém. Zatím tedy jen ve Francii: ta jako první na světě přijala právní normu, která staví nádobí vyrobené výhradně z plastu mimo zákon. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

Příbory z plastu, ilustrační fotografie
reklama

Nový zákon je součástí legislativy o takzvané „zelené přeměně“, která mimo jiné už v červenci vedla ve Francii k zákazu jednorázových tašek z plastu v obchodech s tím, že od ledna příštího roku bude zákaz platit i na mikrotenové sáčky. 

Cílem francouzských zákonodárců je vytvořit ekonomiku, v níž by koloběh výroby zahrnul nejen samotný produkt, ale i způsob jeho recyklace. Problémy s plastickými materiály jsou už dlouho známé. Zaprvé se v přírodě nejsou schopny zcela rozložit – jen se pomalu rozdělují na menší a menší částečky, což vážně ohrožuje zvířata hlavně v oceánech, která je pak neodlišují od potravy. A za druhé jejich výroba spolyká ročně miliony barelů ropy, připomíná MF Dnes.

Nařízení o zákazu plastového nádobí začne platit až v roce 2020. Pak bude muset nádobí obsahovat nejméně 50 procent biologicky rozložitelného materiálu. Smyslem odkladu je především dát čas výrobcům k přechodu na nové výrobní postupy.

Na tom už řada výrobců i týmů odborníků pracuje. Například nábytkářská firma IKEA experimentuje s houbami, které se nechají vyrůst v příslušné formě a po vysušení jsou z nich plně ekologické obaly. Lžičky z čirokové mouky zase nedávno začal vyrábět indický vědec a podnikatel Narayana Peesapaty, dodává MF Dnes.

Témata: plast

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky