Švédové, musíte se integrovat s migranty a jejich kulturou. Nová kampaň vyvolává odpor + VIDEO

Švédská charita ve spolupráci s vládou zahájila kampaň odmítající asimilaci přistěhovalců. Místo toho vyzývá Švédy, aby se „integrovali“ se zahraničími „kulturami a jazyky“.

Švédsko
reklama

„Je na čase si uvědomit, že noví Švédové si budou žádat prostor," uvádí se v reklamě, která popisuje severskou zemi jako „bezpečný prostor" pro migranty. „Není cesty zpět. Švédsko nikdy nebude takové, jaké bylo dřív," zazní také ve videu, které ke kampani patří.

Kampaň s názvem „Nová země" a s hashtagem #detnyalandet argumentuje, že by obyvatelé měli přijmout cizí „kultury" a „jazyky", spíše než aby očekávali, že se nově příchozí stanou Švédy, píše server Breitbart, podle kterého jde o multikulturní propagandu.

Zdroj: YouTube

Za projektem stojí organizace Individuell Människohjälp (IM), v překladu Individuální pomoc. Skupina o sobě říká, že se věnuje „boji proti chudobě a sociálnímu vyloučení". IM je oficiálním členem vládou podporované Švédské fundraisingové rady (SFC) a švédská zpravodajského zdroje tvrdí, že je příjemcem peněz daňových poplatníků.

„Nejsou to jen noví Švédové, kteří se potřebují integrovat. Každý potřebuje být integrován, i rodilí Švédové," říká se ve videu. „Integrace neznamená, že by se měla jedna ze stran přizpůsobit té druhé, nebo že by každý měl myslet, dělat a cítit to samé. Integrace je o setkávání, a skutečné setkávání je postaveny na vzájemnosti," tvrdí reklama.

Proti videu se strhla na sociálních sítích vlna odporu, IM proto na Twitteru objasňovala, že se nežádá Švédy, aby se vzdali své „staré" kultury, ale aby podporovali „vzájemnou integraci", která „znamená, že dva jdou ruku v ruce do něčeho většího".

„Je na čase si uvědomit, že noví Švédové zaberou místo se svými kulturami, jazyky a zvyky, a je na čase vnímat to jako pozitivní sílu. Nová Země je o formování nové budoucnosti," dodává film. „My všichni máme novou zemi v nás; v našich názorech, myšlenkách a činech. Nastal čas vybudovat zemi, která je hrdá, inkluzivní a udržitelná - něco nového. Nová země," říká se na závěr.

Švédsko přijalo v loňském roce více uprchlíků na počet obyvatel, než jakýkoliv jiný evropský národ. A liberální vláda nyní čelí odporu. Na začátku tohoto měsíce tamní média informovala, že podíl Švédů, kteří chtějí, aby jejich země přijala méně „uprchlíků" se za rok téměř zdvojnásobil. Znamená to, že silná většina - asi 60 procent - nyní podporují omezení přistěhovalectví. Naproti tomu 13 procent uvedlo, že si myslí, že by země měla přijmout více „uprchlíků", v roce 2015 si to myslelo 31 procent.

Témata: uprchlíci | Švédsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky