Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z operátorů se stávají šmejdi? Důchodci, dejte si pozor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V České republice přibývá případů, kdy mobilní operátoři využívají praktik takzvaných "šmejdů". Často postihují právě seniory, kteří přicházejí na pobočku pro radu a mohou odejít s novým tarifem či podepsanou smlouvou na internet, aniž by něco takového vůbec měli v plánu. Informoval o tom pořad 168 hodin.

Paní Milada z Českých Budějovic šla na pobočku společnosti O2 pro radu s rozbitým mobilním telefonem. Prodavač ale podle pořadu devadesátileté paní nabídl novou smlouvu na dva roky s měsíčním paušálem za 400 korun a nový tablet.

"Má šedý zákal, takže vesměs nevidí. Říkala, že podepisovala nějakou smlouvu, že na ni ani neviděla a ještě je upozorňovala, že přišla jenom za opravou toho telefonu," popisuje vnuk Milady.

Česká televize uvádí, že takový případ přitom vůbec není ojedinělý, což potvrzuje i mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina. "Stížnosti seniorů na údajný nátlak prodejců v kamenných obchodech operátorů se v poslední době množí," řekl televizi.

Časopis dTest tvrdí, že tento problém se týká všech třech tuzemských operátorů. "Dá se ovšem říci, že operátor O2 v tomto ohledu mírně vyčnívá," uvedl v pořadu Miloš Borovička, právní poradce časopisu.

Ondřej Malý, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, připodobnil chování operátorů ke šmejdům. "Jsou to praktiky nikoli nepodobné tomu, co dělají prodejci hrnců a dek. Rozdíl je, že u operátorů se to děje v kamenné prodejně, a ne v kulturáku na vsi," řekl v pořadu 168 hodin.

"Ochrana spotřebitele v telekomunikacích v Česku je nejhorší z celé Evropské unie minimálně ve věci smluv a jejich změn," dodal.

Témata:  mobilní operátoři mobily

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy