Prezidentští kandidáti nejsou připraveni na totální válku s IS

Jedním z témat americké prezidentské předvolební kampaně je bezesporu terorismus. Republikán Donald Trump i demokratka Hillary Clintonová se navzájem obviňují z toho, čí vítězství více potěší teroristy, ať už ty domácí nebo zahraniční. Jak poukazuje server Commentary Magazine, když se člověk do argumentů obou uchazečů o Bílý dům zaposlouchá, zjistí, že ani jeden z nich nemá ponětí, co vlastně teroristy k činům motivuje.

Ilustrační fotografie
reklama

Server poukazuje, že Clintonová při své nedávné návštěvě Izraele mluvila o tom, že se Islámský stát modlí k Alláhovi za vítězství Donalda Trumpa ve volbách, protože mu to umožní jeho konflikty a boje lépe „prodávat" jako náboženské války. Tento argument používá i dnes, když mluví o tom, že střetem s islámem Trump „poskytuje pomoc a útěchu našim protivníkům". Její slova podle komentáře zní jako „učebnicová definice zrady".

Trump naopak tvrdí, že Clintonová povzbuzuje teroristy svou slabostí. „Doufají a modlí se za ni, aby byla zvolena, aby mohli pokračovat ve svém barbarství a vraždění," uvedl republikánský kandidát. Podle serveru však taové řeči o údajných modlitbách vrahů naprosto postrádají smysl. „Ani Clintonová, ani Trump nepředstavují pro národ dobrou volbu, jak čelit problému terorismu," varuje komentář.

Clintonová by navázala na práci Obamy, Trump nabízí jen bezvýznamné výkřiky 

U Clintonové se dá předpokládat, že bude pokračovat v tom, jak pracovala administrativa Baracka Obamy. „Amerika zaznamenala v posledních osmi letech některé úspěchy, ale Islámský stát stále kontroluje obrovské množství území v Iráku a Sýrii, a v Evropě i ve Spojených státech pokračují útoky. Není tedy jasné, proč by si měl někdo myslet, že Clintonová jako prezidentka zajistí, že dojde k obratu v boji proti islámskému teroru. Vše, co v reakci na to Trump nabízí, jsou výkřiky o houževnatosti a sliby o rasovém profilování, které sice mohou některé uklidnit, ale nemají smysl v kontextu konfliktu, který vyžaduje spolupráci s muslimskými spojenci," shrnuje situaci americký Commentary Magazine.

Komentář také poukazuje, že vždy existovaly hlasy, které mylně tvrdí, že islamistický teror je pochopitelná reakce na útoky na muslimský svět ze strany Američanů a Evropanů. „Zastánci tohoto názoru si neuvědomuje, že impuls pro teror existuje bez ohledu na to, jak slabý nebo silný Západ je, či zda podporuje nebo nepodporuje Izrael. Takže teď se zdá, že si mnoho Američanů myslí, že islamistické útoky jsou nějakým způsobem závislé na rozmarech americké politiky. Myšlení obou kandidátů popírá hlubokou ideologii, na víře založená hnutí a jejich činy," píše server.

Barbarství teroristů neovlivní to, kdo sedí v Bílém domě

Islamisté prý nepotřebují Donalda Trumpa, aby motivoval rekruty. „Představa, že muslimové nenávidí Západ, kterým jsou utlačováni, byl hluboce zakořeněn v kultuře arabského a islámského světa dávno předtím, než někdo za hranicemi New Yorku slyšel jméno Trump. A představa, že IS nebo jakákoliv jiná skupina bude více či méně inklinovat k barbarství v závislosti na tom, kdo sedí v Oválné pracovně, je stejně absurdní," domnívá se magazín.

„Pro Američany, kteří jsou zabráni do partyzánské války, muže být těžké smířit se s tím, ale islámští teroristé mezi demokraty a republikány nevidí až tak velké rozdíly. Pro většinu amerických voličů Trump a Clintonová pocházející z různých planet. Nicméně pro ty, kteří bojují ve snaze vnutit svou tyranskou teokratickou vizi islámu celému světu, jsou rozdíly mezi nimi minimální. Bez ohledu na to, kdo v listopadu vyhraje, bude na vítěze nahlíženo jako na nepřítele s nedostatky, které musí být využívány. Přesněji řečeno, není jasné, zda se teroristé vůbec některého z nich bojí, protože oba mají příliš velký strach ze zapadnutí do další irácké bažiny a doufají, že se v této válce najde náhradník, který místo nich odvede špinavou práci. Ani jeden kandidát není připraven plně se zapojit do totální války proti IS," má jasno server.

IS podle komentáře doufá, že na Západě převládne vyčerpání a deziluze z generačního boje proti islamismu. „Zároveň stále více a oprávněně roste v americké společnosti obava z terorismu. Teprve čas se ukáže, zda prezidentka Clintonová nebo prezident Trump přijdou s koherentní odpovědí na tuto výzvu. Ale představa, že má IS větší zájem na vítězství jednoho z nich, říká více o americké neschopnosti vážně uvažovat o nepoddajné povaze nepřátel, než o neutěšené volbě mezi těmito dvěma hluboce se mýlícími kandidáty," dodává server.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky