Revoluce ve volbách? Hlasovat by se mohlo přes internet

Chození do volebních místností by mohlo v budoucnosti nahradit hlasování přes internet. Elektronické volby prosazují lídři většiny parlamentních stran. Podle nich by se tak zvýšila volební účast a ušetřilo se.

Ilustrační fotografie
reklama

Do roku 2020 by chtěla být Česká republika mezi nejvyspělejšími zeměmi, co se elektronizace státní správy týče. Lidé by tak velkou část úkonů, kvůli kterým dnes musejí běhat na úřady, zvládli z pohodlí domova od počítače.

Logickým krokem by pak bylo i zavedení elektronických voleb, tedy pohodlnější způsob hlasování, které by lidé zvládli během několika sekund. Jenže premiér Bohuslav Sobotka se tomu brání, podle něj je jistotou nezávislosti volení za plentou, kde se člověk rozhoduje úplně sám. Pokud by totiž lidé volili z domova, existovala by velká šance, že jejich rozhodnutí ovlivní někdo další. Píše o tom web ihned.cz.

Naopak šéf hnutí ANO Andrej Babiš i lídr lidovců Pavel Bělobrádek se shodují na tom, že elektronické volby by měly být zavedeny co nejdříve. Tím, že by se lidé nemuseli trmácet do volebních místností, by se zvýšila volební účast, volby by to usnadnilo i osobám, pro které je pohyb komplikací. Ušetřilo by se také za organizaci voleb. Pro ty, kteří by neměli o internetové hlasování zájem, by byly urny a hlasovací lístky stále k dispozici.

Elektronizace státní správy je ale stále ve stádiu plánů. Neexistuje totiž systém elektronické identifikace občanů, pomocí kterého by se spojily s úřady a dalšími institucemi. Ohledně elektronizace voleb by musela panovat shoda mezi poslanci a ta prozatím není.

Témata: volby | internet | počítače

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky