Po Evropě zadarmo. EU chce dát mladým neomezené lístky na vlak

K osmnáctým narozeninám lístek na vlak, se kterým můžete procestovat celou Evropu. Takový je návrh některých europoslanců. Chtějí, aby mladí lidé měli možnost poznat krásy Evropy.

Ilustrační fotografie
reklama

S myšlenkou darovat mladým lidem tzv. Interrail Ticket, přišel německý europoslanec Manfred Weber. Informoval o tom deník Die Welt. Jízdenku by dostal každý občan Evropské unie, který by dovršil 18 let. Držitele by opravňovala projezdit zdarma celou Evropu. Prozatím není jasné, jak dlouhou dobu by platila.

Lístek, který umožňuje cestovat po Evropě bez omezení počtu ujetých kilometrů, můžete v Česku koupit i nyní. Podle délky platnosti se její cena pohybuje od 200 do 479 eur (5400 Kč - 13 tisíc korun). Koupit si ji můžete na pět dní až měsíc.

Podle deníku tento návrh podporuje několik politických frakcí, například Zelení a liberálové. Iniciativa by prý mohla být prováděna v rámci programu pro mládež uvnitř EU. Financována by byla z rozpočtu EU. Celkové náklady by se vyšplhaly v přepočtu na 40 miliard korun, ročně by se to týkalo asi 5,4 milionů mladých Evropanů.

Další frakce jsou ale zásadně proti. Podle šéfa sociálních demokratů Gianni Pittela by se měla EU zabývat závažnějšími problémy. Jmenoval například vytváření pracovních míst pro mladé. "Nejdřív práce, potom cestování. Tohle není priorita EU," řekl.

Témata: EU | evropa | vlaky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky