Vědci vyzývají: Zakažte kožešinové farmy v Česku

Bouřlivá debata o chovu zvířat na kožešiny se znovu vyostřuje. Dvaačtyřicet předních biologů a veterinářů nyní, před prvním čtením návrhu zákona na ochranu zvířat proti týrání, adresovalo poslancům dopis. Žádají je, aby kožešinové farmy v Česku zakázali. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Norek, ilustrační fotografie
reklama

Ročně zemře na českých kožešinových farmách na dvacet tisíc lišek a norků. I svůj krátký život žijí v otřesných podmínkách. Po tlapách podobných těm psím se pohybují po pletivu nebo mřížích ve stísněných klecích. Kolem nich není téměř žádný prostor. Foto ZDE

Kvůli chybějícímu materiálu na dně kotců často ani nemají na čem stát, propadají se tak skrze díry v pletivu. To vše je patrné i ze záběrů, které již dříve zveřejnili aktivisté ze spolku Obraz – Obránci zvířat. Kvůli stresu jsou zvířata také náchylná k nemocem. 

"Není naší ambicí posuzovat etickou otázku, zda je v principu akceptovatelné chovat a usmrcovat zvířata výhradně kvůli kožešinám. Těžko se však můžeme vyhnout hodnocení přínosu kožešinových farem v konfrontaci se závažnými odbornými námitkami, které lze z hlediska ochrany zvířat proti jejich faktické podobě vznést,“ uvádějí vědci v dopise, z něhož citují LN.

Zákaz chovu kožešinových zvířat platí už v 11 evropských zemích včetně Velké Británie, Nizozemska, Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Přestože se téma diskutuje již několik let, v Česku stále oficiálně funguje devět farem, připomínají Lidové noviny. 

Témata: Zvířata | norek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky