Zeman má vážného konkurenta. Novinář analyzuje kandidáty

I když do prezidentské volby zbývá ještě poměrně hodně času, stále hlasitěji se spekuluje o tom, kdo by se mohl postavil současné hlavě státu. Přestože se sám Miloš Zeman o své další případné kandidatuře rozhodne až v březnu 2017, hledají někteří osobu, která by jej dokázala porazit. Jak ale poukazuje americký novinář Erik Best, některé tyto snahy mohou být kontraproduktivní.

Miloš Zeman, prezident ČR
reklama

„Koluje vtip, že Michael Kocáb teď musí pracovat pro Rusy, protože jeho Kroměřížská výzva je zaručený způsob, jak Miloši Zemanovi zařídit znovuzvolení. Kocáb chce najít Antizemana, zatímco česká společnost o žádného nestojí, což jen upevňuje Zemanovo postavení," píše Best ve svém pravidelném zpravodaji.

Kroměřížská výzva představí kandidáta, kterého bude podporovat v prezidentské volbě, až příští rok v červnu. Předběžný seznam případných uchazečů o Hrad čítá 25 jmen, navrhli je signatáři výzvy. Nejvíce se mluví o dvou jménech – europoslanci za TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi a diplomatovi Petru Kolářovi.

Podle amerického novináře náležitá příprava kandidáta, který by se Zemanovi mohl postavit, dává smysl. „Dnes se možná zdá velmi nepravděpodobné, že bude začátkem roku 2018 cokoli stát v cestě Zemanovu znovuzvolení, ale mohou přijít změny, a pokud se nečekané stane skutečností, kandidát by měl být připraven. Neexistuje však žádná záruka, že pokud nějaká nová situace nastane, bude vyžadovat Antizemana," myslí si.

Jeden z dalších zmiňovaných kandidátů tak podle něj zaujal ideální postoj, který mu může zaručit úspěch. „Postup zvolený Michalem Horáčkem - odmítnutí Kroměřížské výzvy, nefanatická kritika Miloše Zemana - se tím pádem jeví jako moudrý. Jeho šance na vítězství se teď zdají být skromné, ale pokud vedoucí kůň klopýtne, Horáček bude připraven hladce si doklusat pro vítězství," předvídá Best.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky