Bratislava bude centrem EU: Na Slovensku se sejdou špičky Unie

V Bratislavě se v pátek odpoledne sejdou lídři zemí Evropské unie na neformálním summitu. Bude to poprvé, kdy u společného stolu bude chybět zástupce Velké Británie. Britové totiž v červnu v referendu rozhodli, že chtějí z Unie vystoupit.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Summit lídrů 27 evropských zemí má neformální charakter. Neočekává se přijetí žádných konkrétních rozhodnutí, schůzka ale napoví, jakým směrem se bude Unie po odchodu Británie ubírat. Hlavním tématem bratislavské schůzky bude bezpečnost. Státy chtějí posílit ostrahu vnějších hranic Unie a načrtnout podobu možné společné armády.

Jedním z konkrétních činů, který by summit mohl přinést, by podle listu The Guardian mělo být rozhodnutí vyslat na vnější hranice EU v Bulharsku během příštího měsíce na 200 strážců a 50 vozidel. Odborníci očekávají, že představitelé členských zemí nebudou mít s rozhodnutím o posílení ochrany hranic problém. Naopak spory se očekávají v otázce, jak by měly členské státy sdílet náklady spojené s migrací.

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval lídry evropských zemí, aby zaujali "brutálně upřímný" přístup k problémům, kterým nyní Unie čelí. Vedle odchodu Velké Británie je to hlavně problematika migrace, která staví jednotlivé členské země proti sobě.

"Jsem si naprosto jistý, že tady v Bratislavě a po našich následných schůzkách musíme ujistit občany, že jsme si z Brexitu vzali ponaučení a že jsme schopni přinést zpátky stabilitu ve smyslu bezpečnosti a efektivní ochrany," citovala Tuska zpravodajská stanice Euronews.

Tusk také doufá, že se politici dohodnou na cílech nové migrační politiky, kterou by měly oficiálně dojednat příští rok v březnu na summitu v Římě, který bude uspořádán k 60. výročí zahájení evropského integračního projektu.

Slovenský premiér Robert Fico, který byl v posledních měsících vůči Unii velmi kritický, uvedl, že "nejdůležitějším úkolem tohoto summitu je zastavit vlnu pesimismu a zabránit hrozbě dalších referend a pokusů oslabit Evropskou unii," uvedla stanice Euronews.

Bratislava se bojí dopravního kolapsu, který způsobí přísná bezpečnostní opatření. Slovenský premiér Fico tak vyzval občany, kteří do hlavního města v pátek nemusí cestovat, aby se Bratislavě úplně vyhnuli.

Témata: Bratislava | EU | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky