Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lex Babiš schválen. Ministři nesmí vlastnit média a žádat o dotace

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Poslanci schválili novelu zákona o střetu zájmů. Členové vlády nebudou moci vlastnit média a firmy, kde má ministr alespoň 25% podíl, se nesmí ucházet o veřejné zakázky. Zákon byl podle hnutí ANO namířen proti ministru financí, ujala se proto přezdívka "Lex Babiš".

Poslanci nejdříve podpořili návrh poslance Martina Plíška z TOP 09, aby byly z veřejných soutěží vyloučeny firmy, v nichž má člen vlády alespoň 25 %. Nebudou moci dostávat ani dotace a investiční pobídky.

Sněmovna také podpořila úpravu, aby ministři nemohli provozovat rozhlas a televizi ani vydávat noviny či vlastnit internetová média. V konečném hlasování o novele zákona bylo pro 135 poslanců, proti 39.

"Přísnější zákon o střetu zájmů přijat. Oligarchové si budou muset vybrat: buď členství ve vládě, nebo dotace, veřejné zakázky a vlastnictví médií," komentoval na Twitteru výsledek hlasování premiér Bohuslav Sobotka. Zákon o střetu zájmů také vzbuzoval ve Sněmovně bouřlivé diskuze.

"Tyto návrhy mají jednoho společného jmenovatele, a to zabránit účasti v politice úspěšným lidem, kteří něco dokázali, vybudovali," prohlásil třeba šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Tradiční strany podle něj chtějí vyloučit z politiky Andreje Babiše.

Jeho slova rozhořčila vicepremiéra Pavla Bělobrádka. "Jaroslav Faltýnek hovoří o úspěšných lidech, jako by to byli jen miliardáři. Pro mě může být úspěšný člověk i učitel, sociolog, zdravotní sestra...," reagoval na Twitteru.

Sám Babiš se hlasování neúčastnil, přestože do Sněmovny dorazil. Do sálu ale jít nechtěl a novinářům řekl, že si jen vyfotí poslance při hlasování. Přestože by se měl zákon týkat budoucích ministrů, ovlivní i Babiše. Pokud by chtěl do vlády znovu, musel by se vzdát svých médií a většinového podílu ve firmách.

Babiš vlastní kromě holdingu Agrofert také mediální dům MAFRA, pod nějž spadá MF Dnes, Lidové noviny nebo Metro. Ministru financí patří i hudební televize Óčko nebo celostátní rozhlasová stanice Rádio Impuls.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy