Historik se zlobí: Máme tu 12 uprchlíků a voláme na hranice hasiče a myslivce

Asi před týdnem vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn kritizoval evropské krajně pravicové a populistické politiky. Jejich počínání a rétoriku přirovnal k radikálnímu hnutí Islámský stát. A vedle světových politiků, jako je Nizozemec Geert Wilders, Donald Trump nebo Marine Le Penová, postavil také českého prezidenta Miloše Zemana nebo slovenského premiéra Roberta Fico. Hrad s obratem ohradil, na jeho stranu se teď přidal i europoslanec a šéf svobodných Petr Mach.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

„Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů," řekl Husajn s tím, že perfektním prostorem jsou pro ně internet a sociální média. „Jsem muslim, který je, což rasisty překvapuje, bělochem, jenž má evropskou matku a otce Araba. Jsem rozzlobený kvůli Wildersovým lžím a polopravdám, manipulacím a vnucováním strachu," dodal.

Jeho slova se ale Machovi vůbec nelíbí. „Je nemístné od Zajida Husejna přirovnávat evropské politiky k Islámskému státu. Za tohle nemístné přirovnání by se měl omluvit," uvedl v Pořadu Pro a Proti Českého rozhlasu. Se slovy komisaře OSN naopak souhlasí publicista a historik Jan Urban. Podle něj je dobře, že takový názor zazněl, není se prý za co omlouvat. „Srovnání s Daeš (Islámským státem) je takovým zoufalým výkřikem – proboha lidi zastavte se, podívejte se, co děláte," vysvětluje.

„Podívejme se, co vymetá cestu tomuto druhu populismu. Je to právě přehnaná politická korektnost, házení problémů pod koberec, dělání tabu z určitých témat. Pokud někdo kritizuje současnou migrační politiku, tak to nemůžeme označit za populismus," myslí si Mach.

„Jestliže je v Československu 12 uprchlíků a je z toho zásadní politické téma, tak je něco špatně. Jestliže prezident a ministr vnitra svolávají hasiče a myslivce na hranice, tak si připadám jako ve Švejkovi," nesouhlasí Urban.

Oba se ale shodnou v tom, že v současné situaci hrají důležitou roli média. Podle Macha je třeba uvědomit si jejich propojení s politickou scénu. „Já si myslím, že největší populista u nás je pan Babiš, který vlastní většinu médií u nás. To je problém – propojení politiky a médií," popisuje šéf svobodných.

Současný nástup populismu pak podle Urbana spočívá zejména neexistenci pozitivního programu v politice. „Česká politika není schopná nastolit konsenzus o směřování země, o tom jaké hodnoty se mají prosazovat," varuje.

Témata: uprchlíci | Mach, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky