Lékařů stále ubývá. Fakulty by musely přijmout více českých studentů na úkor zahraničích

Českému zdravotnictví hrozí už za dva roky velký úbytek lékařů. Vyplývá to ze statistických předpovědí. Lékaři totiž rychle stárnou a další výrazný skok k horšímu čeká Česko už brzy. Dramatický scénář chce ministerstvo zdravotnictví řešit větším počtem studentů medicíny.

Ilustrační fotografie
reklama

"Já vám další obrázky ani nebudu promítat, protože je mám až do roku 2050 a mohlo by to být šíření poplašné zprávy," nastínil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek černý scénář, který se týká stárnutí lékařů a jejich nedostatku.

Zatímco v roce 2013 jich bylo v důchodovém věku zhruba 3 tisíce, za čtyři roky už to bude skoro dvojnásobek. "Okolo roku 2020 jich už bude kolem 31 % v systému a to vůbec není optimální pro nikoho," doplnil Dušek.

"Od roku 2018 se začne prudce zhoršovat demografická struktura," potvrdil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. A to už teď chybí v Česku zhruba tisíc lékařů.

Zabránit černému scénáři by mělo pomoct i navýšení počtu absolventů lékařských fakult, začít by se s ním mělo už od příštího školního roku. "Budeme potřebovat více absolventů, zhruba o čtvrtinu," dodal Němeček.

To znamená, aby se propad zastavil, je potřeba, aby z fakult každý rok vycházelo asi o 300 mladých lékařů víc. Jenže fakulty nejsou nafukovací a musely by české studenty přijmout na úkor zahraničních, ze kterých mají peníze.

"Bez zlepšení financování to udělat nemůžeme, protože kdybychom to udělali teď, dostaneme se do ještě hlubšího propadu," vysvětlil děkan lékařské fakulty. "Lékaře spolu s učiteli zařazujeme do prioritních profesí, které chceme řešit přednostně," sdělila ministryně školství Kateřina Valachová.

Peníze do fakult chce nalít speciálním dotačním programem, musí je ale vybojovat na vládě. Fakulty požadují zhruba miliardu korun, jinak více českých studentů nepřijmou.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky