10 míst světa, kde je zakázáno nosit muslimský oděv

Může to vypadat jako malicherný spor, ale kolem islámských oděvů už se strhlo nemálo debat a dokonce někteří odborníci tvrdí, že podobná záležitost může být rozbuškou k eskalaci dalšího kola nenávisti.

Ilustrační fotografie
reklama

Ať jde o konzervativní nikáb (niqáb - závoj zakrývající kromě očí obličej), burku (svrchní oděv žen, zakrývající celé tělo) nebo hijáb (pruh látky ponechávající odkrytý obličej), celá řada vlád prohlašuje, že náboženský oděv má svůj podíl na hrozbě terorismu. Ačkoliv tvrdí, že zákaz nošení těchto oděvů na veřejnosti je motivován právě bojem proti terorismu, některé národy se ohledně zákazů zmíněných šatů hodlají pustit do skutečně velmi razantních kroků.

10: Varrallo Sesia (Itálie)

Starosta severoitalského městečka Varrallo Sesia zakázal muslimským ženám nosit burkini (plavky zakrývající celé tělo kromě konců rukou, nohou a obličeje). Podle jeho nařízení bude osoba, dopadená v burkini na veřejné plovárně, může být pokutována až do výše 500 €. Starosta své nařízení zdůvodnil obavou, aby "... pohled na maskovanou ženu nevyděsil malé děti, nehledě na problémy s hygienou". Dále pak prohlásil, že podle jeho názoru není nutné být za všech okolností tolerantní. Jako příklad položil otázku, co by se stalo v muslimské zemi, kdyby se tam západní žena svlékla do bikin. Starosta je členem strany Liga severu, která podporuje antimuslimskou legislativu.

9. Belgie

Od roku 2011 jsou burky zakázány v Belgii, tedy dost dlouho před tragickým teroristickým útokem v březnu 2016. Zákon zakazuje nošení burky a obličejového závoje na veřejných prostranstvích, jeho porušení může být potrestáno až sedmidenním vězením. Do povědomí vstoupil případ z roku 2014, kdy bruselský diplomat strhl závoj z obličeje katarské princezny. Ta se svou společnicí k němu přišla a ptala se ho na cestu památkám města. Diplomat vysvětlil svůj čin tak, že odmítá mluvit s někým, kdo má zahalenou tvář, navíc ji díky tomu prakticky vůbec neslyšel. Oficiální místa nadále trvají na potrestání princezny za porušení zákona, navíc prý z její strany došlo k napadení.

8. Stavropol (Rusko)

Studenti navštěvující veřejné školy v regionu Stavropol mají zákaz nosit hijáb. V Rusku je početná muslimská komunita a prezident Vladimir Putin během svého působení ve finkci přislíbil omezit separatistické násilí dotacemi a poskytnutím určitých úlev autonomním regionům s muslimskou většinou. Takový postup však vyvolal bouřlivé reakce od dalších obyvatel, kam spadá i Stavropol. Žije zde asi 2,7 milionů lidí a muslimové tvoří oficiálně pouhých 10 % populace (tvrdí se, že skutečné počty jsou podstatně vyšší). Jeden z místních učitelů je považován za hrdinu, protože odmítl vstoupit do třídy, v níž byly dívky mající na sobě hijáb.

7. Holandsko

Zemi větrných mlýnů, dřeváků, dobrých sýrů a tulipánů se ještě nepodařil celoplošný zákaz nošení islámských šatů, ale je na dobré cestě. Holanský kabinet schválil částečný zákaz zakrývání obličeje na veřejných místech, jako jsou školy, veřejná doprava a nemocnice. Premiér novinářům vysvětlil, že rozhodně nejde o diskriminační opatření a zákaz se nevztahuje na všechna veřejná prostranství. Podle statistik je počet žen, které nosí jeden z výše uvedených oděvů, poměrně malý, dokonce méně než 500. Nicméně porušení částečného zákazu znamená zaplatit pokutu 405 €. Vláda obhajuje zákon v tomn směru, že je ospravedlnitelný v některých případech, kdy oční kontakt a rozpoznávání obličeje doprovází bezpečnostní otázka. Jako příklad uvádění situaci z roku 2013, která se odehrála v USA. Žena oděná do nikábu unesla pětiletou dívku, protože ji nebylo možné dostatečně identifikovat. Skutečná matka holčičky nosila každodenně burku a školní personál si proto ihned neuvědomil, že mohlo dojít k záměně. 

Někteří holandští občané a zástupci politických stran se dokonce domnívají, že zákaz je příliš benevolentní a označují burky jako "chodící rakve ponižující důstojnost žen, které ji nosí".

6. Kamerun

V červenci 2015 došlo v zemi ke dvěma sebevražedným útokům, které si vyžádaly 13 obětí. Ve městě Fotokol, kde žije převážně muslimské obyvatelstvo, jej provedly dvě ženy, proto vláda v regionu Far North zakázala ženám chodit se zakrytými obličeji. Kamerun má společnou hranici s Nigérii, kde působí teroristická skupina Boko Haram, často sužující právě Kamerun mnoha útoky na jeho území. Guvernér zmíněné provincie rovněž muslimům zakázal shromažďovat se v početných skupinách. Muslimové jsou v Kamerunu považováni za menšinu, ale vláda pro svůj krok získala podporu od dalších afrických zemí, ve kterých se rovněž vyskytují muslimové. V těchto oblastí totiž roste počet sebevražedných útoků, které stále častěji provádějí ženy, proto o zákazu burek uvažují další africké národy.

5. Reus (Španělsko)

Katalánské město Reus leží asi 80 kilometrů západně od Barcelony. Místní zastupitelé zakázali burku i nikáb v roce 2014, ale španělský Nejvyšší soud označil nařízení za nevymahatelné, protože odporuje španělské ústavě, konkrétně bodu o náboženské svobodě. To ale představitele Reusu nezastavilo v jejich snaze zachovat zákon o nošení islámských oděvů. Další města v Katalánsku se rovněž snaží vytlačit burky a nikáby z veřejných prostranství. Konzervativní politici vidí příležitost, jak využít rostoucí "islamofobie" ze strany EU. Katalánský ministr vnitra uvedl, že zákaz nesmí být brán jako útok na islám, ve svém objasnění trvá, že by se měl stát součástí zákazu nošení jakéhokoli zakrytí obličeje, včetně přileb nebo celoobličejových masek. Stojí za zmínku, že konzervativní politici dokonce požadují prosazení dalších omezení pro muslimské obyvatelstvo, například snížit počet muslimy vlastněných podniků s odůvodnění ochrany "tradičních španělských podniků".

4. Francie

Zde byly burky zakázány už v roce 2011, Francie se tak stala prvním evropským národem, který tak učinil. Část veřejnosti vyslovila zákazu podporu, protože se domnívá, že nošení burek narušuje tradiční zásady soužití v zemi, známého jako vivre ensemble. Ne všichni s tím však souhlasí. Další skupina obyvatel se domnívá, že tyto kroky pouze posílily aktivity islámských teroristů. Ve Francii v současné době žije zhruba pět milionů muslimů, což je nejvíc v jednom státu v celé západní Evropě. Burka není ve Francii běžně k vidění, obléká si ji méně než dva tisíce žen. Francouzská policie od dubna 2011 do října 2015 registrovala 1600 případů porušení zákazu a rozdala na 1500 pokut asi tisícovce žen. Mnoho z nich se provinilo opakovaně, dokonce jedna byla pokutována více než třicetkrát.

3. Egypt

Jde o zemi s převážně muslimským obvyatelstvem, přestu vláda připravuje návrh zákazu nikábů a burek na veřejných prostranstvích. Podle některých akademiků, kteří se na přípravě zákona podíleli, není podle Koránu označen jako povinný, pouze vyzývá ženy oblékat se skromně a mít zakryté vlasy, ale nenařizuje nošení nikábu nebo burky. Odpůrci těchto oděvů rovněž tvrdí, že ženy nosící je na veřejnosti by se mohly stát terčem násilí. 

V únoru 2016 zakázala Káhirská univerzita doktorkám a sestrám nosit závoje na lékařských fakultách a fakultních nemocnicích. Univerzita své nařízení odůvodnila tím, že pravidlo platí pro personál pouze v pracovní době a jeho cílem je "chránit práva a zájmy pacientů". V říjnu 2015 pak následoval zákaz nošení nikábu v učebnách. Zastupitelé Káhirské univerzity dostávají stížnosti, že zahalené ženské zaměstnankyně jsou na nižší úrovni komunikace a poskytovaného vzdělávání.

2. Čad

V červnu 2015 provedla povstalecká skupina Boko Haram sebevražedný bombový útok v Čadu, při němž zabila 34 lidí. Útočníci (nebyli identifikováni, takže není jisté, zda šlo skutečně o ženy) měli burky, takže se jim podařilo ukrýt výbušniny. Čadská vláda se proto rozhodla pro celostátní zákaz nošení burek, a to i v soukromí. Premiér nařídil všechny burky nalezené v obchodech zabavit a spálit. Čad poté začal se sérií náletů na Nigérii, kde je hlavní působiště Boko Haram. Maloobchody v Čadu prohledávali vojenští důstojníci a zabavovali nalezené islámské oděvy. Vláda rovněž požádala náboženské představitele, aby svým věřícím vysvětlili nutnost zákazu burek. 

Podle odborníků vláda zaštiťuje své jednání bojem proti extremismu, nicméně volné oděvy pokrývající celé tělo nosí místní obyvatelé kvůli silnému slunci, které praží mnohdy celé dny. Protože je v Čadu převážně muslimská populace, tento zákaz významně ovlivní velký počet lidí.

1. Syrská univerzita

Pro někoho může být překvapením, že na půdě syrské univerzity platí částečný zákaz nošení nikábu a burky - už od roku 2010. Zákaz platí na akademické půdě nosit závoje, protože nereprezentují sekulární hodnoty univerzit v zemi. Muslimský šátek hidžáb vládou zakázaný není, celoobličejové závoje jsou považovány za symbol islámského extremismu. Poté, co byl zákon uveden v platnost, bylo několik set učitelů odvoláno ze svých tříd a přeřazeno na jinou práci. 

V oblastech kontrolovaných ISIS jsou ženy nuceny nikáb nosit a nedodržení je většinou krutě trestáno. Zátahy náboženské policie vede ženy k nošení dokonce dvou vrstev a zakrývat si oči průhledným plátnem. Stále existují oblasti, které jsou pod vlivem sekulární syrské vlády, ale jejich oblasti se stále častěji zmenšují.

Témata: Muslimové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky