Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU dá uprchlíkům miliardy korun. Přitom ani nejsou na území Unie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Evropská unie dá uprchlíkům na stravu a bydlení miliardy korun. Platit přitom bude migrantům, kteří se na území členských států ani nenachází. Peníze totiž poputují do Turecka.

Evropská unie začne od října poskytovat finance uprchlíkům nacházejícím se v Turecku. Peníze budou sloužit k tomu, aby si migranti mohli platit stravu, ubytování a vzdělávání. S odvoláním na sdělení Evropské komise o tom dnes informovala agentura AP.

EK uvedla, že do prvního čtvrtletí 2017 rozdá 348 milionů eur (zhruba 10 miliard korun) v debetních kartách mezi téměř milion uprchlíků v Turecku. Karty by se měly dobíjet měsíčně, přičemž dávky budou záviset na velikosti a potřebě konkrétních rodin.

Evropská komise také ujistila, že program debetních karet počítá se zárukami, aby bylo zaručeno náležité využití financí. Program je součástí dohody sjednané v březnu mezi Tureckem a Bruselem o vracení migrantů do Turecka.

Úmluva také počítá s tím, že EU poskytne Turecku na uprchlíky tento a příští rok tři miliardy eur a urychlí jednání o bezvízovém režimu s Ankarou výměnou za to, že Turecko bude zastavovat migranty přímo na svém území.

Ankara přítom obviňuje Brusel například z toho, že polovičatě odsoudil pokus o puč, zatímco EU kritizuje čistky tureckého prezidenta Recepa Erdogana po potlačeném převratu. O nutnosti pokračovat ve spolupráci ale hovořil také český šéf diplomacie Lubomír Zaorálek, a to nejen v souvislosti s problémem migrace, ale i v rámci boje s terorismem. "Že jsme na jedné lodi se ozývalo vícekrát, a to především ze strany našeho tureckého hosta," řekl Zaorálek dříve v rozhovoru s Českou televizí.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že Německo stojí po zmařeném převratu pevně za Tureckem a že chová nejvyšší respekt k tureckému lidu, který povstal, aby puči zabránil. Upozornil ale, že Ankara nemůže přehlížet kritiku, která se ozývá z EU.

Evropská unie a Turecko i přes neshody v této otázce chtějí pokračovat v naplňování dohod ohledně liberalizace vízového styku pro Turky cestující do EU a omezení migračního proudu do unie, řekla dnes novinářům šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

"Z turecké strany jsme dostali ujištění, že se bude přidržovat uzavřených dohod zejména pokud jde o řízení toku uprchlíků; z naší strany půjde o liberalizaci vízového styku," uvedla Mogheriniová. Nesdělila ale, zda EU zruší Turkům víza do konce letošního roku.

Témata:  EU uprchlíci EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy