Magistrát chce snížit ceny parkování pro živnostníky

Nová pravidla pro parkování pořádně potrápila obyvatele několika částí Prahy. Nově zavedené parkovací zóny navíc ohrožují i obchodníky, kteří přicházejí o zákazníky. Problém chce řešit i Magistrát hlavního města Prahy, který uvažuje o snížení cen za parkování pro živnostníky.

Ilustrační fotografie
reklama

Modré zóny výrazně ztrpčují život nejen lidem, kteří v metropoli bydlí ale také těm, kteří třeba v Praze 6 a 7 podnikají. Problémy musí řešit například pan Zrcek, který provozuje cykloservis.

"Spousta lidí sem jezdí autem pro kola, nebo vozí nám je servisy a v tu chvíli těch lidí jezdí míň a není tu pořádně, kde zaparkovat," stěžoval si provozovatel. A není jediný.

Mnozí živnostníci musí za parkování služebního auta zaplatit až 36 tisíc korun ročně. Magistrát proto uvažuje o snížení ceny - a to až o 70 procent. Tedy to alespoň říká náměstek pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Nespokojenost lidí řeší i poslanci. Prý toho však moc nezmůžou. "Já v tom problém vidím a já si myslím, že by to měl být vyjímečný prostředek a že města by s tím měly šetřit," řekl TV Nova předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Nejpozději v roce 2018 vyprší smlouvy na původní zóny v Praze 1, 2, 3 a 7. Tyto městské části by měly přejít na kontroverzní systém, který v současnosti platí v Praze 5 a 6. Jak dlouho ale bude sjednocený systém v metropoli platit, není ještě zřejmé. Podle Dolínka by se definitivní podoba mohla ještě doladit.

Nyní Rezidenti v Praze za parkování prvního vozu platí ročně 1200 korun, za druhé auto už je to ale 12 tisíc. Situace je dokonce tak paradoxní, že sami úředníci lidem radí, aby auta přepisovali na manželky nebo děti.

Témata: parkování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky