Dalík zaplatil 4milionovou pokutu. Jinak by seděl o 2 roky déle

Lobbista Marek Dalík zaplatil čtyřmilionovou pokutu, kterou mu uložil Městský soud v Praze. Informoval o tom Radiožurnál. Pokud by to Dalík neudělal, musel by si odsedět dva roky navíc. Do vězení nastoupil minulý týden.

Ilustrační fotografie
reklama

"Mohu potvrdit, že odsouzený Marek Dalík uhradil peněžitý trest Městskému soudu v Praze ve výši čtyři miliony korun v plné výši jednorázovým příkazem," řekla rozhlasu mluvčí městského soudu Markéta Puci. Informaci potvrdil i Dalíkův právník Radek Šmerda. Částku prý uhradil jednorázovým příkazem.

Lobbista nastoupil minulý týden do ruzyňské věznici, kde si má odpykat čtyřletý trest za kauzu související s nákupem obrněných transportérů Pandur. Soud vynesl pravomocný rozsudek na konci května po téměř dvouletém procesu.

Případem se ještě bude zabývat Nejvyšší soud, kam podal dovolání Dalík i nejvyšší státní zástupce. Původně měl lobbista ve vězení strávit pět let za nepřímé úplatkářství, proti trestu se ale odvolal. Vrchní soud pak rozhodl, že šlo o podvod a trest mu zmírnil na čtyři roky.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Ten v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu Pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Soud poslal Dalíka do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády, jak se dříve spekulovalo.

Témata: Dalík, Marek | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky