Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zajistí školní obědy pro tisíce dětí z chudých rodin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Se začátkem nového školního roku řeší řada rodičů otázku, kde vzít peníze na zaplacení obědů pro své děti. Ministerstvo práce a sociálních věcí jim opět podává pomocnou ruku. Díky projektu „Obědy do škol“ budou mít zhruba tři tisíce dětí stravování zajištěno.

Ve školním roce 2016/2017 se do projektu zapojí přes 200 škol v celkem čtyřech krajích, které o projekt projevily zájem. Nejvíce zapojených škol je v Praze (67), následuje Vysočina (50), Jihomoravský (49) a Liberecký kraj (40). Podle odhadu ředitelů škol je navštěvuje přibližně 3 300 dětí, jejichž rodiče se nacházejí delší dobu v hmotné nouzi. Právě tento parametr je klíčový pro přiznání podpory.Pro tento školní rok je na obědy pro děti vyčleněno celkem 18 milionů korun. „Počet škol a tím pádem i dětí v krajích, které se už do projektu zapojily, nemusí být konečný, věříme, že se další školy přidají. Především ale chceme jednat i s dalšími kraji, aby tuto možnost dostaly děti opravdu v celé České republice,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Další kraje se mohou do projektu přihlásit na jaře Příjemcem dotace je vždy kraj. Se školami uzavře smlouvu o partnerství a následně jim posílá peníze na úhradu obědů pro děti z nemajetných rodin. Zapojení dalšího kraje v tomto školním roce již není možné. „Výzvu pro předkládání projektových žádostí pro školní rok 2017/2018 vyhlásíme přibližně v březnu 2017. Do ní se může přihlásit jakýkoliv kraj. Věřím, že dobré zkušenosti ztohoto školního roku budou nejlepším argumentem pro zapojení všech krajů,“ doplnila ministryně Marksová.V pilotní fázi projektu, která se uskutečnila ve druhém pololetí školního roku 2015/2016, obědvalo v celkem 78 školách Libereckého a Jihomoravského kraje kolem 500 dětí. Bezplatné stravování ve školních jídelnách a mateřských školách je zajištěno dětem ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi alespoň tři měsíce.S placením školních obědů pomáhá rodičům v nouzi také organizace Women for Women. „Aktuálně jednáme o partnerství a vzájemné podpoře, jejímž výsledkem bude společné memorandum,“ informovala ministryně Marksová. Projekt „Obědy do škol“ je financován z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 - 2020 může Česko z tohoto fondu vyčerpat na projekt až 400 milionů korun.

Témata:  školství Ministerstvo práce a sociálních věcí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy