Novozélandský premiér poslal občanům tvrdý vzkaz. Jste líní a na drogách, potřebujeme uprchlíky

Novozélandský premiér John Key se s obyvateli ostrovního státu nepáře. Tvrdí, že se pracovní síla musí rekrutovat z řad migrantů, protože tamní lidé jsou líní a berou drogy.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Key obyvatelům podle serveru Guardian vzkázal, že se Nový Zéland musí spoléhat na pracovní sílu ze zahraničí, protože mnoho domácích potenciálních zaměstnanců je "líných a neprošli by testy na drogy".

Premiér tak obhajoval fakt, že od začátku roku až do července se do země přistěhovalo téměř 69 tisíc lidí. V zemi je přitom 200 tisíc nezaměstnaných Novozélanďanů.

"Jděte a zeptejte se zaměstnavatelů. Řeknou, že někteří z těch lidí neprojdou testem na přítomnost drog, někteří se pro  změnu nedostaví do práce, někteří zase později budou tvrdit, že mají zdravotní problém," vysvětluje Key.

Svými slovy ale pobouřil řadu politiků. "Vyjádření premiéra a jeho liberální imigrační politika přinutily jít dělníky proti dělníkům a zároveň zvýšily schopnost podniků vydělávat víc a víc," tvrdí bývalá členka strany Zelených Sue Bradfordová.

Lídr labouristů Andrew Little dodal, že argumenty o tom, že existují mladí lidé, kteří nepracují kvůli drogám a lenosti, neuznává. "Naše sociální svědomí nám diktuje, abychom ze zaměstnávání mladých udělali prioritu," tvrdí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky