Merkelová k nepoznání: Ne každý uprchlík má dobré úmysly

Německo podle kancléřky Angely Merkelové udělalo velký kus práce při řešení migrace, některé problémy ale stále zůstávají. Jedná se například o otázku bezpečnosti nebo vracení uprchlíků, kteří nemají nárok na azyl, do zemí jejich původu.

Angela Merkelová
reklama

O migrační krizi, problémech Německa, ale také o víkendových zemských volbách mluvila ve středu při jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok před Spolkovým sněmem německá kancléřka Angela Merkelová. I přes množství odpůrců, které v současnosti má, trvala na tom, že svou dosavadní politiku měnit nebude.

Merkelová na půdě parlamentu hájila migrační dohodu s Tureckem, která by podle ní měla být vzorem pro další podobné smlouvy, například s Egyptem, Tuniskem či Libyí. Je to prý jediný způsob, jak zvládnout příliv uprchlíků do Evropy. Díky dohodě se také snížil počet běženců, kteří při cestě z Turecka do Řecka utonuli v Egejském moři. Zdůraznila ale, že Turecku je potřeba se situací finančně pomoct.

Podle kancléřky se také Německu podařilo dosáhnout posunu v otázce uprchlické krize. Terorismus prý není problémem, který by do země přišel s uprchlíky, zároveň ale uznala, že ne každý uprchlík přichází s dobrými úmysly. V souvislosti s tím chce pracovat na posílení bezpečnosti.

Německo uprchlíkům nabízí jazykové a integrační kurzy a změnilo také některé zákony, aby urychlilo azylové procesy. Problémem zůstává zapojování migrantů do pracovního procesu a také vracení těch, kteří nesplňují podmínky pro získání azylu, do zemí jejich původu.

Znovu se vrátila také k víkendovým volbám, ve kterých její strana propadla. Merkelová uvedla, že jediným vítězem zemských voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku byla Alternativa pro Německo. Pro ostatní strany je to prý impuls k sebekritice - měly by se zamyslet nad tím, co dělat lépe, aby si získaly důvěru voličů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky