Šumava v ohrožení? Hrozí, že přijde o status Národního parku

Pokud má Šumava zůstat národním parkem, musí splnit mezinárodní kritéria. Světový kongres Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN) přijal rezoluci, v níž Česko vyzval k nápravě péče o Šumavu.

Šumava
reklama

Česká republika musí splnit minimálně dvě podmínky, aby Šumava mohla i nadále zůstat národním parkem. Musí se zvýšit rozloha takzvaného bezzásahového území alespoň na 30 procent plochy Šumavy. V současnosti zabírají asi 23 procent území.

Území ponechané přírodě má ale Česko ještě zvětšovat a hlavně k tomu navrhnout závazný harmonogram, který bude respektovat vědecká doporučení. Čistě přírodní oblast se má do roku 2030 zvýšit na nejméně polovinu rozlohy.

Podobně kongres IUCN apeloval i na Německo kvůli sousednímu národnímu parku Bavorský les a Rakousko s chráněným územím Böhmerwald-Mühltäler. I tyto země by měly spolupracovat a dodržovat jednotné zásady péče o parky.

"Mezinárodní komunita vždy oceňovala závazek České republiky chránit jedinečné a celosvětově významné šumavské ekosystémy v tak obrovském národním parku. Je ale důležité, aby státy své závazky skutečně plnily," uvedl po jednání předseda expertní skupiny IUCN Vance Martin.

"Členové IUCN vyjádřili své znepokojení nad možností realizace komerčních projektů, které mohou na Šumavě ničit přírodní hodnoty parku, a své přání, aby zde byla dále udržována vysoká úroveň ochrany přírody," doplnil Martin.

Čeští představitelé i ochránci přírody a aktivisté rozhodnutí přivítali. Podle ředitele NP Šumava Pavla Hubeného už na požadavcích rezoluce pracují.
Odkazy jsou pouze informační, jejich obsah není předmětem zpravodajského servisu.

Témata: Šumava

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky