Rakousko plánuje vyhlásit výjimečný stav a uzavřít hranice před migranty

Rakouská vláda plánuje vyhlásit výjimečný stav a uzavřít hranice před migranty. Podle deníku Der Standard jsou přílivem uprchlíků ohroženy bezpečnost, pořádek, ale i školství a zdravotnictví.

Vídeň, Rakousko
reklama

Zákon o výjimečném stavu, v rámci kterého Rakousko nevpustí do země žádné migranty, schválila vláda už v dubnu. Podle něj může země kvůli uprchlíkům vyhlásit stav nouze z důvodu ohrožení vnitřní bezpečnosti.

Podle deníku Der Standard jsou přípravy na vyhlášení tohoto stavu v jednání. Ministerstvo vnitra sestavuje důvodovou zprávu, v níž upozorňuje, že silný příliv žadatelů o azyl ohrožuje řadu klíčových odvětví. Rakušané navíc počítají s tím, že na ně bude kvůli opatřením podána žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, chtějí proto dodržet podmínky, za kterých lze stav nouze vyhlásit.

Podle deníku ohrožují migranti celkem sedm klíčových oblastí. První z nich se týká počtu migrantů. Vysoký počet příchozích uprchlíků narušuje fungování stěžejních institucí a pokud by tento trend pokračoval, hrozí jejich zhroucení. 

V případě pokračování migrace se prý rovněž zhroutí systém základní péče a ubytování. Ze žadatelů o azyl se stávají bezdomovci a země tomu podle Der Standard není schopna zabránit. 

Třetí oblastí je bezpečnost, konkrétně statistiky trestné činnosti migrantů. Počet zahraničních podezřelých se prý zvyšuje a zvýšil se také počet odsouzených cizinců především u drogových trestných činů, krádeží a sexuálních napadení. Nejčastěji jde podle statistik o cizince z Afghánistánu, Nigérie a Maroka. 

V ohrožení je podle deníku také justice. Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že v rakouských věznicích byly zaznamenány radikalizační tendence a migranti mají dopad i na soudy, které čelí nárůstu azylových řízení. 

V ohrožení je i školství. Zvyšuje se totiž počet dětí, které neovládají německý jazyk, což má dopad na rakouské studenty. Ve školách chybí také sociální pracovníci a psychologové, kteří by se měli migrantům věnovat.

Šestou oblastí je zdravotnictví. To zažívá nevídané přetížení zejména v oblasti dětské psychiatrie, ale i v dalších odvětvích.

Sedmou oblastí, kterou migranti podle deníku ohrožují, je trh práce. Více než 75 procent migrantů podle politiků absolvovalo pouze základní školní docházku a hrozí, že Rakousko potká historicky nejvyšší nezaměstnanost. Tím by došlo k enormní zátěži trhu trhu s nekvalifikovanou pracovní sílou.

V případě, že Rakousko schválí dekret o stavu nouze, nebude Rakousko přijímat žádné migranty. Výjimku dostanou pouze ženy a děti, případně příbuzní cizinců žijících v Rakousku.

Témata: Rakousko | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky