Nejdřív se Babiš opřel do Romů, dnes v Letech uctil jejich památku

Jen několik dní potom, co ministr financí Andrej Babiš vyvolal poprask svými výroky, kterými zpochybnil vyvražďování Romů v táboře v Letech i holokaust Romů, se do Letů sám vypravil. K památníků Romů, kteří zemřeli za druhé světové války, položil kytici rudých růží.

Andrej Babiš
reklama

Minulý týden zpochybnil holokaust Romů, dnes si nasypal popel na hlavu. Skandál odstartovalo Babišovo setkání s občany při jeho výjezdu na Šluknovsko minulý čtvrtek. V neformální debatě s místními vicepremiér prohlásil: "Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam."

To ale netušil, jakou vlnu nevole tímto výrokem vyvolá. I proto se za ně hned další den omluvil. "Pokud jsem se někoho dotkl, tak se omlouvám, ale znovu opakuji, vůbec jsem to tak nemyslel, bylo to vytržené z kontextu. Nemám problém se omluvit. Je to ale úplně jinak," prohlásil Babiš.

Na místě surových nacistických vražd dnes stojí kontroverzní vepřín - pietní místo je zřízeno nedaleko. Právě sem se dnes vydal Andrej Babiš spolu s ministrem kultury Danielem Hermanem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem. Vláda chce velkovýkrmnu vykoupit a její provoz na pietním místě ukončit. Postavit by se znovu mohl na podobné lokalitě. O osudu vepřína by se mělo definitivně rozhodnout do voleb v říjnu 2017.

Tábor v Letech byl určen výhradně pro Romy, které pak nacisté zneužívali na otrocké práce. Z tábora také organizovali deportace českých Romů do Osvětimi - často přímo do plynových komor, protože Romové byli postaveni na stejnou úroveň s Židy a odsouzeni k vyhlazení. Pobyt v otřesných podmínkách tábora přežilo jen zhruba 300 lidí. Zbytek zemřel buď v plynových komorách nebo poměrně často na tyfus a další epidemie. Hygiena v táboře totiž nebyla takřka žádná a zdravotní pomoc taktéž.

Témata: Andrej Babiš | Romové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky