Migranti musí z Německa pryč. Nezvládneme to, přiznala Merkelová

Do Německa přišlo v loňském roce více než jeden milion migrantů. Ne všichni v něm ale budou moci zůstat. Německo totiž nápor nezvládá a musí uprchlíky poslat do jiných zemí, uvedla podle agentury DPA kancléřka Angela Merkelová.

Angela Merkelová
reklama

"Německo má s tolika lidmi, kteří k nám loni přišli, problém. Ne všichni budou moci zůstat," řekla Merkelová na setkání s italským premiérem Matteo Renzim v severoitalském městě Maranello.

Přesun migrantů bude podle Merkelové moci začít až poté, co dojde k uzavření dohod se zeměmi původu, kterým by měla být poskytována účinnější rozvojová pomoc a zároveň by jim měli být navráceni někteří uprchlíci.

"Jsem přesvědčena, že jiná schůdná alternativa neexistuje," dodala Merkelová. Podle italského premiéra Renziho má i migrace své "meze" a Evropská unie nemůže pojmout všechny migranty.

"Víme, že existují jisté meze. Je nemyslitelné, abychom přijali všechny," řekl Renzi, přičemž dodal, že EU by měla postupovat rozhodněji při navracení lidí, kteří nesplňují podmínky pro udělení azylu.

Kancléřka už dříve připustila chyby Německa v oblasti politiky vůči uprchlíkům. "I my Němci jsme tento problém dlouho ignorovali a potlačovali jsme nutnost společného evropského řešení," uvedla předsedkyně Křesťanskodemokratické strany Německa (CDU) v rozhovoru pro vydání deníku Süddeutschen Zeitung.

"Už v letech 2004 a 2005 přicházelo mnoho uprchlíků a my jsme nechali Španělsko a další země na vnějších hranicích, aby se s tím vyrovnaly," pokračovala.

"Přiznávám, že proti poměrnému přerozdělení uprchlíků jsme se tehdy stavěli i my," uvedla dále s tím, že aby se v Evropě dospělo ke společnému férovému řešení, je podle ní třeba mít velkou výdrž. "Tuto skutečnost jsme si dlouho patřičně nepřipouštěli," dodala kancléřka.

Podle ní jde o to stejné v případě společné ochrany vnějších hranic Schengenského prostoru. Německo prý dlouho nebylo stoupencem toho, aby se prostřednictvím evropské pohraniční agentury Frontex omezila suverenita jednotlivých států.

V rozhovoru v televizi ARD Merkelová už před časem řekla, že je třeba najít v rámci EU společné řešení pro všechny a že každá z členských zemí unie musí splnit svůj díl.

"Nejde ale, aby některé země řekly, že u nich muslimy obecně nechtějí a že je jim jedno, jestli je to nutné z humanitárních důvodů, nebo ne," prohlásila Merkelová.

Kancléřka je zastánkyní systému, v němž mají být migranti přerozdělováni do zemí EU podle stanovených kvót. Česko i ostatní země takzvané visegrádské čtyřky, tedy i Slovensko, Polsko a Maďarsko, tento systém odmítají.

"Myslím, že musíme najít společné řešení a že podílet se na něm bude muset každý," odpověděla dnes Merkelová na dotaz, zda věří, že systém kvót se nakonec bude realizovat.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky