Dalík za mřížemi. Vítej v pekle, křičeli na něj vězni z oken

Lobbista Marek Dalík nastoupil v Praze - Ruzyni do vězení svůj čtyřletý trest. Veřejnost napínal, protože den předtím byl viděn na letišti. Spekulace o útěku do Argentiny se ale nepotvrdily. Dvacet minut před vypršením lhůty se dnes hlásil ve vrátnici ruzyňské věznice.

Věznice, ilustrační fotografie
reklama

Dalíkův příchod neunikl pozornosti dalších vězňů. Ti na něj z oken pokřikovali hesla jako Vítej v pekle! a Těšíme se na tebe!

Marek Dalík vyrazil ve středu do zahraničí. Letadlem z Ruzyně. Stejně jako to letos v létě udělaly desítky nebo stovky tisíc Čechů. Nebylo by na tom nic divného, pokud by ve čtvrtek odpoledne neměl Marek Dalík nastoupit do ruzyňské věznice - přesně v 16 hodin.

Fotografii Marka Dalíka na pražském letišti zveřejnil na Twitteru europoslanec ANO Petr Ježek s textem: " Podoba, anebo Marek Dalík? Letiště Ruzyně teď". Okamžitě se vyrojily spekulace, zda Marek Dalík nehodlá uprchnout z Česka před dlouhým čtyřletým vězením.

Tuto otázku zodpověděl Marek Dalík webu Neovlivní.cz. Přes SMS sdělil: "Ztratit se nechystám. Soudkyně informována předem. Zítra jsem zpět." Svoje slovo dodržel. Včera odpoledne se objevil před ruzyňskou věznicí.

Dalík si má odpykat čtyřletý trest vězení. Soud vynesl pravomocný rozsudek na konci letošního května po téměř dvouletém procesu. Případem se ještě bude zabývat Nejvyšší soud, kam Dalík podal dovolání.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.

Témata: věznice | Dalík, Marek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky