Změny od září: Bič na kuřáky, zvyšování platů i nové slevy

S příchodem září nekončí jen prázdniny, ale vstupuje v platnost také celá řada změn, které se dotknou nás všech. Ty největší nastanou patrně ve školství, zvyknout si ale budeme muset také na změny v dopravě nebo na odpudivé obrázky na cigaretách.

Ilustrační fotografie
reklama

Školství se od základu změní

Pracovníci ve školství dostanou přidáno, učitelům se zvedne tarif o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta. Učitelé s praxí do šesti let by si měli přilepšit zhruba o 1300 Kč, ti s delší praxí o 1500 až 1600 Kč měsíčně. Asistenti pedagogů by měli mít od září o 1340 Kč navíc.

Do praxe vstupuje také povinné začleňování dětí s mentálním či tělesným postižením do klasických tříd. Tzv. inkluzí chce ministerstvo školství dosáhnout toho, aby speciální školy (tzv. praktické) navštěvovaly jen děti, které to skutečně potřebují. Ostatním má pomoci překonat jejich znevýhodnění. Dnes praktické školy navštěvuje asi 18 tisíc dětí. Změna se od září dotkne jen asi 205 žáků. Ti budou mít zdarma nárok na pedagogického asistenta a nejrůznější pomůcky, které jim s výukou pomohou.

Od letošního školního roku budou žáci devátých tříd skládat jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Společné zadání budou mít z češtiny a matematiky, výjimkou budou umělecké a sportovně zaměřené školy.

Novela školského zákona se postavila také za učitele. Některým z nich totiž s koncem školního roku nastávaly krušné časy, na dva měsíce museli na úřad práce. Ředitelé jim dávali smlouvu jen na deset měsíců, se začátkem září jim potom úvazek obnovili. To už teď ale nesmí, minimální délku pracovního poměru pro pedagogy stanovuje zákon na dvanáct měsíců.

Změny se týkají také maturantů, po třech letech totiž budou jejich maturitní slohové práce znovu posuzovat externí hodnotitelé z Cermatu. Podle Cermatu totiž pedagogové ze škol, kteří studenty osobně znali, posuzovali mírně a neobjektivně.

Změny jízdních řádů

Je již tradicí, že přes prázdniny se jízdní řády vlaků, autobusů i městské dopravy více či méně mění. Nebuďte tedy překvapeni tím, že od čtvrtka bude všechno zase úplně jinak. V některých městech dojde i k trvalým změnám některých spojů. Ty největší se chystají v Praze, kde už od konce minulého týdne změnilo své trasy několik tramvajových linek, od 1. září se k nim přidají i některé autobusy. Na změny se ale musí připravit třeba i v Brně. Zkontrolujte proto internetové stránky místních dopravních podniků.

Možnost změnit zdravotní pojišťovnu

Změnit zdravotní pojišťovnu už v současnosti není žádný problém. Měnit ji můžete jednou ročně a to ve dvou termínech - jarním a podzimním. Letos už můžete pojišťovnu vyměnit jen do 30. září, pokud tedy nejste se svou stávající spokojeni, není na co čekat. Klientem nové zdravotní pojišťovny se tak stanete od 1. ledna příštího roku.

Odpudivé obrázky na cigaretách

Ve snaze odradit lidi od kouření nakázala Evropská unie výrobcům cigaret umisťovat na krabičky varovné obrázky, které budou pokrývat 65 % její plochy. Celkem si mohou vybrat z 48 motivů, které mají na nebezpečnost kouření upozornit. Povinně se musí na cigaretových krabičkách začít objevovat od 7. září, krabičky v dosavadní úpravě ale mohou být prodávány až do 7. prosince.

Školáci mohou znovu uplatňovat slevy

Zatímco o prázdninách si školáci za cestování vlaky a autobusy pěkně připlatili, se začátkem školního roku znovu mohou používat žákovské slevové průkazy. Bez řádného potvrzení od školy ho ale dopravce neuzná a omluvou nebude ani to, že škola teprve začíná. Tiskopis si koupíte za 2 koruny, část vyplníte vy, část škola a platnost průkazu potvrdí nakonec i dopravce, za poplatek 50 Kč.

Výhodu budou mít studenti v Olomouci, těm starost s obstaráváním nového průkazu odpadne. Tedy alespoň těm, kteří jsou majiteli mezinárodního studentského průkazu ISIC. Ten budou od letošního září uznávat dopravci po celém kraji. Se slevou tak budou moci studenti cestovat v MHD, meziměstských autobusech i vlacích.

Přibude poboček České pošty

Celkem sedmnáct nových poboček České pošty se otevře prvního září po celé republice. Společnost tak pokračuje v projektu Pošta Partner, kterých je v současnosti už 206. Tady pobočky vzniknou:

Plzeňský kraj - Horšice, Řenče
Karlovarský kraj - Útvina
Moravskoslezský kraj - Děhylov, Bílovec 5, Bobrovníky
Královéhradecký kraj - Samšina, Slatiny
Jihomoravský kraj - Olomučany, Kučerov, Pavlov
Středočeský kraj - Hospozín
Ústecký kraj - Očihov, Strojetice
Zlínský - Zlobice, Březůvky
Vysočina - Dušejov

Příprava na EET

Před zahájením elektronické evidence tržeb musí všichni podnikatelé, kterých se to týká, požádat o tzv. autentizační údaje. Pomocí nich se následně přihlásí do webové aplikace, kde před zahájením evidence vyplní údaje o všech provozovnách, z nichž jim plynou tržby. EET začne fungovat od prosince, nejprve pro ubytovací a stravovací zařízení, poté se zapojí obchody a nakonec (v roce 2018) řemeslníci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky