Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš zlevní točené pivo? Jako náplast za evidenci tržeb

Pivo, ilustrační fotografie
Pivo, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministr financí Andrej Babiš bude prý znovu usilovat o to, aby se snížilo DPH u čepovaného piva. Bere to prý jako satisfakci pro hostinské, kteří se co nevidět budou muset zapojit do elektronické evidence tržeb.

Kontroverzní projekt postoupil do finální fáze. Už za pár dnů totiž začne finanční správa přidělovat restauratérům a hoteliérům autorizační údaje, které jsou k EET potřeba. Čtvrt roku. Přesně tolik času zbývá do spuštění elektronické evidence tržeb. Testovací provoz začne v listopadu, ostrá verze systému se rozjede o měsíc později. Zatím ovšem jen pro některé podnikatele.

Tedy pro stravovací a ubytovací služby - restaurace, cukrárny, kavárny nebo penziony. I tady ale budou existovat výjimky.jako je třeba rozvážka jídla, vánoční trhy nebo takzvaný prodej z okna.

Nebude se to týkat stravovacích stánků. Ale jen těch, které nebudou mít zázemí pro hosty - tedy židle nebo lavičky. Pro takové stánkaře bude platit zavedení EET až ve třetí fázi - tedy od 1. března 2018. A výjimek pro podnikatele bude několik.

Kdo nebude podléhat EET?

K elektronické evidenci tržeb se nebudou muset přihlásit lidé, kteří budou prodávat přebytky ze svých zahrádek, nebo sdružení, které jednou za čas uspořádá třeba ples - aby si přilepšilo do společné kasy.

Aby se Babiš hospodským revanšoval - stále trvá na plánu snížit DPH u točeného piva. Z 21 na 15 procent. Opět to chce navrhnout koaličním partnerům.

Ti se změně nebrání, ale rádi by daň snížili nejen u piva, ale i u jiných základních potravin - třeba u masa, pečiva nebo mléka.

Témata:  Andrej Babiš EET (elektronická evidence tržeb) pivo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 13:46

Pozor na smlouvy s dodavateli energií. Co by měla obsahovat férová smlouva?

Dodavatele elektřiny nebo plynu mění ročně téměř půl milionu odběratelů. Tento krok sám o sobě není ničím složitým. Důležité ale je vybrat si dodavatele, na kterého se zákazník může spolehnout. A s ním pak podepsat výhodnou a férovou smlouvu. Odborníci Kalkulátor.cz přinášejí pět základních bodů, která by taková smlouva měla obsahovat.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy