Ostrá slova o Merkelové. Politici mluvili otevřeně o kancléřce

ANKETA – Na několikahodinovou návštěvu dnes do Prahy přijela německá kancléřka Angela Merkelová. Sejít by se měla s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Jednat by se mělo především o budoucnosti Evropské unie či ekonomických tématech, řeč ale může přijít i na palčivější téma – uprchlíky. Informuje server EuroZprávy.cz.

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
reklama

Německá média před návštěvou naznačovala, že by se Merkelová mohla pokusit přesvědčit českého premiéra o přijetí uprchlíků v rámci kvót stanovených Evropskou unií. České republice bylo přiděleno 2691 lidí. I proto jsme se našich politiků zeptali, jestli může kancléřka Sobotku opravdu přemluvit, i na to, co by jí při setkání chtěli říct oni sami.

„Nepředpokládám to. Mluvit s ní budu a mám příležitost s ní hovořit poměrně často na summitech lídrů EPP. Jsme solidární a kvóty nejsou řešením," uvedl v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ani jeho stranický kolega a europoslanec Tomáš Zdechovský neočekává, že by Merkelová s „přemlouváním" uspěla. „Jinak hlavní témata jsou ekonomická," připomněl pro náš server..

Opačně to vidí senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera. „Může ho přemluvit, ale premiér to před volbami nepřizná. Poslanecká sněmovna by měla naznačit vládě, že pokud přijme kvóty, vysloví jí nedůvěru," řekl nám Kubera.

„Pokud náš premiér podlehne a přijme kvóty, tak by měl okamžitě odstoupit. Kvóty jsou nesmysl, problémy s nelegální migrací se měly řešit již dávno. Místo nesmyslných diskuzí, se měly radikálně chránit vnější hranice," uvedl pro EuroZprávy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

„Téma nadiktovaných kvót by mělo být neprůchozí. Nejde o to, zda dobrovolně přijmeme několik chudáků, kteří potřebují pomoc. Ale ne formou diktátu. Jestli něco potřebujeme pro společnou evropskou budoucnost ujasnit, tak je to model rozhodování, zvláště u takto citlivých věcí. Evropská odpovědnost Německa je reflektovat potřebu jiných států vysvětlit svým občanům, jak budou zajištěny jejich zájmy. Společnou EU nelze budovat utužením dirigismu, ale větším hledáním konsenzu s jednotlivými členskými státy. Jinak by byla integrace v podobě politické unie ohrožena. To se týká i nedočkavého federalismu u tématu evropské armády. Tématu, které zatím spíš rozděluje, než spojuje. Ostatní země EU určitě nebudou chtít být zajatci předvolebního napětí, které před volbami do Bundestagu 2017 a s nástupem populistické AfD sílí," řekl nám místopředseda KSČM Jiří Dolejš s tím, že by Merkelová měla být schopna více státnického přístupu.

„Pevně věřím, že má pan Sobotka v sobě alespoň zbytek zodpovědnosti vůči českým občanům a nenechá se dotlačit k přijímání nelegálních imigrantů. Ale bohužel zatím udělal pan Sobotka vždy vše, co mu kancléřka Merkelová přikázala. A pokud by premiér Sobotka kvóty přijal, my v Úsvitu uděláme vše, abychom tomu zabránili. Kdybych mohl, řekl bych jí bez politické korektnosti, že její politika vede Evropu do záhuby. Ať už to bylo pozvání všech imigrantů do Německa (a tím do Evropy) – její věta „přijmeme všechny Syřany", nebo smrtící dohoda s Tureckem na bezvízovém vstupu Turecka do EU. Ať rezignuje dřív, než bude pozdě. Kancléřka Merkelová a další úředníci z Bruselu, jako je Juncker nebo Mogherini, jsou zkázou Evropy," řekl pro EuroZprávy.cz místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

„Velmi vážně se obávám, že našeho bezcharakterního a ohebného premiéra Sobotku přesvědčit může. Tomuto člověku nelze absolutně věřit. Poslanecká Sněmovna přijala usnesení, které premiér Sobotka následně v Bruselu nerespektoval. Na můj přímý dotaz během diskuze ve Sněmovně, zda vláda a on budou respektovat usnesení Sněmovny - podle Ústavy je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně, jasně vrtěním hlavy z pléna odpověděl, že ne. Nezbývá než věřit, že občané si toto budou pamatovat a ta rozumná většina ve volbách konečně odsoudí Sobotku minimálně do opoziční role, nejlépe do politické historie. Ani nevím, zda bych vůbec stál o setkání s neštěstím Německa (a Evropy) Merkelovou. Nepochybuji, že němečtí voliči ji odsoudí do historie. Důsledků jejího tragického diletantství a naivismu se však Němci už nezbaví a následky  ponesou velmi dlouho, spíše navždy. Možná bych jí řekl, že naplňuje smutnou tradici Německa, být neštěstím Evropy..." řekl naší redakci nezařazený poslanec a člen hnutí Řád národa Karel Fiedler.

„Sobotkova a Babišova vláda přece již loni v létě odsouhlasila přijímání afrických a arabských migrantů do ČR a již letos je začali do naší republiky natrvalo nastěhovávat - a další cca stovka přijede v září. Celkem zatím Sobotkova a Babišova vláda schválila více než 3000 muslimských kolonistů, o které se má ČR postarat, takže není třeba Sobotku k čemukoliv přemlouvat - on a jeho poslanci v europarlamentu přece kvóty navrhli a schválili. To, že v Praze hrají někteří členové vlády divadlo na voliče, je jen hodně průhledné divadlo. A rozumný občan jim na to samozřejmě neskočí," řekl nám šéf hnutí SPD Tomio Okamura. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky