Tajné služby prověřují šifrovanou zprávu? Týká se českých muslimů

Čeští muslimové se v rámci demonstrace proti teroru 10. srpna zúčastnili katolické bohoslužby. Ta byla zorganizována jako reakce na vraždu katolického kněze Jacquese Hamela, kterého ve Francii zabili bojovníci Islámského státu. Jak ale ukazuje server Neovlivni.cz, ne všichni muslimové tuto akci podporovali.

Ilustrační fotografie
reklama

Server uvádí, že se tajné služby v souvislosti s bohoslužbou zabývají vzkazem muslimského duchovního a někdejšího pražského imáma Samera Shehadeha, který měl přes šifrovanou aplikaci WhatsApp oslovit své souvěrce a důrazně je varovat, aby se mše neúčastnili. „Agenti nyní řeší, zda nešlo o zastrašování či výhrůžky," píše server Neovlivni.cz.

„Důležité upozornění!! Byl jsem v šoku, když mě jeden bratr upozornil na to, že v programu akce plánované na tuto středu v Praze stojí, že někteří muslimové budou přítomní během křesťanské bohoslužby v kostele. Upozorňuji všechny muslimy a muslimky, že takové jednání hraničí s odpadlictvím od víry, protože křesťanské bohoslužby vždy obsahují tu nejhorší formu přidružování, tzv. velký širk. Nehledě na další věci v programu, které jsou daleko za hranicemi toho, co je nám v islámu povoleno. Kdo věří v Alláha a v Soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval. Samer Shehadeh. Rozešlete prosím dál a varujte muslimy," cituje server vzkaz duchovního.

Tato zpráva se dostala také do rukou českých tajných služeb, které se jejím obsahem začaly zabývat – především její poslední částí, které by mohlo být chápáno jako výhrůžka. Server cituje svůj zdroj z bezpečnostní komunity, který uvedl, že „jde o to, jestli to nejsou výhrůžky muslimům, kteří se chtěli účastnit společné demonstrace proti terorismu s křesťany" a zda tedy těmto lidem nehrozí nějaký druh odvety.

Sám duchovní zprávu podle svých slov považuje za nevinnou a rozhodně prý nejde o zastrašování. Naopak podle něj souvisí s věroukou. „My muslimové věříme v soudný den, kdy Alláh vzkřísí všechny muslimy i nemuslimy a bude je soudit. A jediný neodpustitelný hřích je, když někdo vzývá někoho jiného než Boha. A u křesťanských bohoslužeb se to děje, vzývají i syna, otce či anděly. Proto jsem z čistě náboženské stránky své souvěrce varoval," prohlásil Shehadeh pro server.

Bohoslužba, které se zúčastnili i čeští muslimové, se uskutečnila za velkého zájmu médií. Před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech se ten den sešlo asi osmdesát muslimů z Česka i zahraničí. Část z nich se také zúčastnila bohoslužby. Po mši před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad přibližně dvě stovky lidí včetně muslimů odsoudily terorismus. Nakonec vytvořili lidský řetěz.

Témata: Muslimové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky