Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka překvapil: Nechci v ČR silnou muslimskou komunitu

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Už ve čtvrtek přijede na návštěvu Česka německá kancléřka Angela Merkelová. Mocná politička se pochopitelně setká s českými politiky včetně premiéra Bohuslava Sobotky. O čem se bude mluvit?

Sám premiér vůbec nepochybuje o tom, že řeč se ve čtvrtek stočí na imigrační krizi, přijímání běženců a uprchlické kvóty. Kvóty Česko stále odmítá a chce, aby se každá země mohla sama rozhodnout, kolik utečenců přijme.

Sobotka také v rozhovoru pro deník Právo řekl, že za imigrační krizi můžou radikální islamisté,, kteří vyhánějí spoustu lidí z domovů.

"Není možné říkat, že uprchlík rovná se terorista. Stejně ale není možné uplatňovat přístup Německa, které loni umožnilo bez jakýchkoli kontrol příliv obrovského množství lidí," krititzuje naše severní sousedy Sobotka.

A zašel ještě dál, když se pozastavil nad tím, že řada teroristů jsou lidé, kteří se v Evropě narodili a vyrostli. Prý je tak nutné zamyslet se nad tím, zda integrace imigrantů do naší společnosti vůbec funguje.

"To jsou samozřejmě otázky, které jsou aktuálnější v Německu. My tady nemáme žádnou silnou muslimskou komunitu. Popravdě řečeno si ani nepřejeme, aby se tady nějaká silná muslimská komunita vytvořila i s ohledem na ty problémy, které vidíme," má jasno Sobotka, který tímto výrokem vypálil rybník internetovým diskutérům, kteří ho často obviňují ze "sluníčkářství".

Sobotka v Právu velmi ostře odsoudil nedělní akci příznivců islamofoba Martina Konvičky, kteří na Staroměstském náměstí stříleli z maket samopalů a rozpoutali paniku. "Už nějakou dobu se ukazuje, že pan Konvička je magor. Společnost je potřeba před takovými lidmi chránit," nebere si předseda vlády servítky.

Témata:  Bohuslav Sobotka Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy