Kolik bude stát daňové poplatníky Zemanova cesta do Ria?

Prezident Miloš Zeman se se svojí chotí letos, stejně jako před dvěma lety, zúčastnil zahájení olympijských her. Nyní obdržela vláda účet, který jí za cestu zaslalo ministerstvo zahraničí.

Miloš Zeman
reklama

Vláda z peněz daňových poplatníků zaplatí za cestu Zemanových do Ria podle informací České justice 600 tisíc korun. Má to ale háček, uvedená částka je totiž bez dopravy a ochranky.

Návštěva prezidenta Zemana v Brazílii proběhla od 3. do 7. srpna. "Hlavním cílem návštěvy byla účast na zahajovací ceremonii her XXXI. olympiády v Riu de Janeiro," stojí v předkládací zprávě, kterou se podařilo získat serveru Česká justice.

Z rozpočtu ministerstva zahraničí šlo na prezidentovu návštěvu 600 tisíc korun, to je ale jen základ. Dopravu armádním speciálem hradí ministerstvo obrany a náklady na ochranku ministerstvo vnitra. "Vzhledem k tomu, že celkové náklady na akci nebyly známy v dostatečném časovém předstihu, je zpráva předkládána až po uskutečnění návštěvy," píše zahraniční rezort.

Miloš Zeman se v Riu setkal s českými reprezentanty, funkcionáři Českého olympijského výboru, ale i se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou nebo s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Spolu se Zemanem a jeho manželkou odletěl do Ria také jeho mluvčí Jiří Ovčáček, kancléř Vratislav Mynář poradce Martin Nejedlý nebo ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Témata: Zeman, Miloš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky