USA údajně stahují jaderné zbraně z Turecka. Země není stabilní

V reakci na události v Turecku - puč, čistky i smiřování s Moskvou - podle bruselského serveru Euractiv začaly USA s přesunem jaderného arzenálu, kterým disponují na základně Incirlik na jihu Turecka.

Turecko
reklama

Serveru zaměřenému na dění uvnitř EU informace o přesunu sdělily dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené se situací. Píší o tom dnešní Lidové noviny.Podle jednoho ze zdrojů serveru Euractiv Washington již Ankaře nevěří a hodlá arzenál přemístit na rumunskou základnu Deveselu. Právě tam byl v květnu uveden do provozu protiraketový štít NATO, jenž se měl původně nacházet v Česku a Polsku.

Rumunská vláda přesun zbraní na své území sice rezolutně popřela, NATO ovšem v oficiální reakci o poznání smířlivěji odkázalo na komuniké z nedávného summitu ve Varšavě. V něm se píše, že spojenci v rámci NATO zajistí bezpečí jaderného arzenálu Aliance. Tehdy se však tato diskuse vedla hlavně kvůli občanské válce v Sýrii. Právě turecký Incirlik totiž dělí od syrských hranic asi 100 kilometrů.

Má se za to, že USA mají v Turecku aktuálně na 50 taktických jaderných zbraní. Po nezdařeném puči byla přitom právě základna v Incirliku fakticky odstavena. Ankara zakázala všem americkým strojům vzlety i přílety a byl zatčen tamní turecký velitel.

Témata: USA | NATO | Turecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky