Uprchlíci: Jsme hosté Angely Merkelové. A hosté nepracují

Nepříjemné překvapení zažil starosta německé obce ležícího ve východním Sasku. Žadatelé o azyl v Německu podle něj odmítají vykonávat jakoukoliv práci, která by jim mohla ukrátit jejich čekání na rozhodnutí o udělení azylu. Argumentují prý velkorysou pohostinností kancléřky Angely Merkelové.

Angela Merkelová
reklama

Bernd Pohlers, starosta města Waldenburg, tvrdí, že žadatelé o azyl odmítli přijmout práci, která jim byla nabídnuta poté, co přijeli do země. Tamní rada dokonce uvolnila v přepočtu asi 20 tisíc korun na nákup pracovních uniforem. Radní však byli ohromeni, když jim bylo řečeno, že migranti pracovat nebudou, protože jsou „hosty" Angely Merkelové.

I když žadatelé o azyl migračních předpisů v rámci EU nesmí pracovat, mají dovoleno vykonávat dobrovolnou práci. Úředníci z okrese Zwickau přišli s plánem, jak povzbudit ty, kteří nemají zaměstnání, aby se dostali zpátky do práce. To uprchlíkům podle plánu úřadů mělo pomoci, aby je tamní komunita lépe přijala.

Za tímto účelem vytvořili dobrovolnické pozice, za 20 hodin práce měli migranti dostat asi 600 korun. Všichni uprchlíci, kteří původně souhlasili, že se do akce zapojí, však podle serveru Express práci odmítli poté, co zjistili, že v Německu je minimální mzda 8,50 eur, tedy asi 230 korun.

Starosta Pohlers uvedl, že běženci práci odmítli s tím, že jsou „hosty paní Merkelové a že hosti pracovat nemusí". „Kromě toho se domnívali, že když je minimální mzda 8,50 eur, mělo by jim ji město za práci zaplatit," dodal.

Město se jim pokusilo vše znovu vysvětlit, ani poté se však uprchlíci nerozmysleli. Starosta také uvedl, že se uskutečnila „speciálně svolaná schůzka s tlumočníkem". „Bohužel jsme nedosáhli žádné dohody," přiznal Pohlers s tím, že všech sedm vytvořených míst bylo zase zrušeno.

Starosta podle svých slov promluvil ve snaze upozornit na problematiku azylu v Německu. Dodal, že si je vědom, že by jeho výroky mohly hrát do rukou těch, kteří jsou proti masové migraci. Nicméně poté, co získal peníze od místní komunity na podporu zaměstnávání žadatelů o azyl, což mělo vést k jejich lepšímu začlenění do společnosti, se prý cítil nucen promluvit.

„Vidím to jako svou povinnost informovat vás o současné situaci. I když to je těžké a i když jsem byl z mnoha stran odrazován," dodal pro média s tím, že žadatelé o azyl žijící v jeho městě stále nepracují.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky