Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o uprchlících v ohrožení. Turecko tlačí na zrušení víz

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Do konce roku chce Turecko po EU bezvízový styk, jinak přestane přijímat uprchlíky, které Evropská unie navrací z řeckých ostrovů. V rozhovoru pro deník Die Welt to řekl turecký velvyslanecv Německu Selim Yenel, který v rozhovoru také uvedl, že Turecko chce vstoupit do EU do roku 2023.

Turecký velvyslanec pohrozil, že pokud EU nezřídí do konce roku bezvízový styk s tureckem, Ankara přestane plnit dohodu s EU o řešení migrační krize. Evropská unie stanovila 72 podmínek pro zrušení víz, Ankara ale zatím všechny podle Bruselu neplní.

Podmínky se týkají řízení migrace, základních lidských práv, bezpečnosti zabezpečení dokladů totožnosti a přebírání migrantů z EU. Yenel v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že k takovému vývoji nedojde a březnová dohoda bude platit dál.

Yenel doufá, že na rozhovory o vstup Turecka do EU nebude mít vliv nedávný pokus o státní převrat. Po něm se začaly z Evropské unie ozývat nesouhlasné hlasy, které kritizují Ankaru za masivní zatýkání a zesilování nedemokratických sklonů.

Turecko chce vstoupit do Evropské unie do roku 2023. I když podle velvyslance nejsou aktuálně vhodné podmínky pro vstup, může se situace rychle změnit.  

Témata:  Turecko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy