Miliardář Soros tahá za nitky po celém světě, ukázaly tajné dokumenty

Server DC Leaks zveřejnil na svých stránkách tisíce interních dokumentů patřících skupinám prominentního liberálního milionáře maďarského původu George Sorose. Ty mají ukazovat, kam až sahá jeho vliv.

Ilustrační foto
reklama

Američtí hackivisté, kteří podle serveru The Daily Caller „respektují a oceňují svobod projevu, lidská práva a vládu lidu", získali a zveřejnili 2576 souborů, které údajně patří různým Sorosovým organizacím.

Nejvíce dokumentů se týká organizace „Open Society Foundations", materiály se týkají téměř všech zeměpisných oblastí na světě, včetně České republiky. Dokumenty pocházejí z let 2008 až 2016.

Server Observer poukazuje, že řada materiálů se týká současné demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové. Podle materiálu k sobě Soros a politička mají velice blízko, miliardář měl jen v tomto volebním cyklu straně poskytnout asi 25 milionů dolarů.

Problematický pak může být třeba e-mail z roku 2011, ve kterém Soros tehdejší ministryni zahraničí Clintonové radí, aby zasáhla do albánské politiky – což také udělala. Soros také přímo těžil z toho, že Clintonová tlačila na dohodu s Panamou z roku 2011. „Několik Sorosových podniků bylo zapleteno do tamního nedávného skandálu Panama Papers. Dohoda umožnila miliardáři využít zemi jako daňový ráj," píše Observer.

Kandidát Clintonové na viceprezidenta senátor Tim Kaine měl také údajně nedávno soukromě povečeřet s Sorosovým synem Alexanderem, o kterém je známo, že má neomezený přístup k vysoce postaveným demokratům. Demokratická strana však tvrdí, že obrovské množství peněz, které byly tímto způsobem pumpovány do kampaně Clintonové, nebude mít vliv na její rozhodování.

Materiály se také týkají podpory EU, Ukrajiny či genderové ideologie. George Soros vášnivým zastáncem Ukrajiny po státním převratu. Podle materiálů navrhoval změny ve fungování Evropské unie s tím, že by finance vydělené pro Evropany putovaly do Kyjeva. A rozhodně nešlo o drobné.

Podle serveru blesk.cz jeden ze zveřejněných dokumentů obsahuje seznam europoslanců, kteří jsou údajně nakloněni myšlenkám Sorosovy nadace Open Society Fund. Mezi nimi jsou také dva čeští zástupci - europoslankyně Martina Dlabajová (ANO) a její kolega Jiří Maštálka (KSČM). Podle jakých kritérií autoři zprávy hodnotily sympatie či antipatie europoslanců k Open Society Fund, ale není jasné.

Témata: soros, george

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky