Farage žádá okamžitý brexit, jinak se vrátí do politiky

Z čela Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP) odešel Nigel Farage teprve nedávno, už teď ale mluví o tom, že se možná vrátí. Stát by se tak mohlo v případě, že premiérka Theresa Mayová a její vláda nespustí jednání o brexitu.

Nigel Farage v Evropském parlamentu s Jean-Claude Junckerem.
reklama

Farage po britském hlasování o brexitu odešel s tím, že dosáhl všeho, čeho chtěl. Teď však podle serveru Express naznačil, že by se do politiky a do čela UKIPu mohl zase vrátit. Stát by se tak mohlo v případě, že by Mayová váhala se spuštěním článku 50.

Tato formální žádost o vystoupení z organizace nebude podána dříve než koncem roku, sdělil podle agentury Reuters mluvčí Mayové. Už dříve se mluvilo o tom, že by premiérka mohla článek spustit v lednu příštího roku. Zazněl ale také termín rok 2017 – vzhledem k volbám v Německu a ve Francii.

To ale Farage doslova rozzuřilo. I proto uvažuje o rychlém návratu do stranického vedení. „Jestliže brexit nebude zahájen, pak budu muset vážně uvažovat o návratu zpět. Ale doufám, že to nebude třeba," uvedl politik.

Dnes ráno také tweetoval: „Začíná se objevovat hodně frustrace mezi těmi 17 miliony lidí, kteří hlasovali pro odchod. Vláda se s tím musí smířit a spustit brexit. Brexit musí znamenat konec volného pohybu - pryč z jednotného trhu a zpět do našich teritoriálních vod. Cokoliv menšího by bylo zradou."

Už o víkendu někdejší šéf UKIP vyhrožoval, že pokud by vláda skutečně oficiálně rozhodla o odkladu aktivace článku 50 až do podzimu 2017, vypukonou masové demonstrace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky