Platová revoluce: Politici, soudci a úředníci přijdou pravděpodobně o tisíce

Chystá se revoluční změna ve výpočtu nejen platů soudců, ale i politiků od poslanců přes senátory až po ministry a prezidenta. Ti všichni přijdou zřejmě řádově o tisíce korun ze svých současných platů. Nově je totiž budou srovnávat s platy běžnými v podnikatelské sféře. A ty jsou nižší, informuje dnešní vydání Lidových novin.

Ilustrační fotografie
reklama

Český statistický úřad od ledna přestane sledovat průměrnou mzdu pro podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru zvlášť. Přitom právě průměrná mzda v nepodnikatelské sféře je pro výpočet platů ústavních činitelů či soudců klíčová. Změna by mohla politiky či soudce připravit i o tisícikoruny, píší LN.

Takzvaná platová základna, od níž se jejich platy odvíjejí, se počítá jako násobek tohoto ukazatele – v případě soudců jako trojnásobek, u politiků a některých vysokých úředníků jako 2,35násobek. Takto vypočtený údaj se ještě násobí koeficienty podle konkrétní funkce či odsloužených let, vysvětluje list.

Statistici metodiku mění kvůli novému evropskému manuálu, který jinak rozděluje sektory v ekonomice, a znemožňuje tak definovat "nepodnikatelskou“ sféru. Bude tak třeba změnit zákon. Příslušné ministerstvo práce a sociálních věcí s tím už počítá a na změnu se chystá. "Bude nutné nalézt nový ukazatel, který bude využíván pro výpočet platové základny. Zatím se jako metodicky nejvhodnější jeví údaj průměrná hrubá měsíční mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství,“ tlumočil LN stanovisko resortních legislativců mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Podobný postup podporují i statistici. Nicméně pokud by se nezměnily vzorečky, jejichž pomocí se ke konečné výplatě soudce či poslance dospěje, cifra na výplatnici by poklesla. Průměrná mzda v nepodnikatelské sféře je téměř vždy mírně vyšší. A při násobení může jít o tisícikoruny, o něž by vrcholní politici či soudci přišli.

Témata: platy / mzdy | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky