Pozor na jedy v dětské obuvi. Testy odhalily ftaláty a olovo

Občanské sdružení Arnika varuje, že levná dětská obuv dovážená z Číny obsahuje nebezpečné ftaláty a dokonce i olovo. Ukázaly to testy, které si Arnika nechala udělat u deseti párů běžně dostupné dětské obuvi. Jen jeden pár neobsahoval ftaláty ani olovo.

Ilustrační fotografie
reklama

Ačkoliv jsou ftaláty, tedy změkčovadla PVC, v mnoha výrobcích zakázány, otevřené obuvi se o netýká. Arnika si vzala na paškál plastové dětské boty. Laboratorní testy ukázaly skutečně hrozivé výsledky. Z deseti testovaných párů byl jen jeden nezávadný.

"Vnímáme to jako veliký nedostatek z několika důvodů. Boty, které jsme nechali analyzovat, přichází do přímého kontaktu s kůží. V případě dětí je také těžké přesně vymezit, zda si s botou nebudou také hrát. Ozdoby, ve kterých bylo naměřeno až 44 % reprotoxického ftalátu DEHP k tomu přímo vybízejí. Dalším paradoxem je, že současná legislativa spotřebitele před negativním působením ftalátů v podstatě nechrání. Použití rizikových ftalátů je zcela legální také v pláštěnkách nebo podlahových krytinách,“ vysvětluje odbornice z Arniky Miroslava Jopková.

Laboratorní testy odhalily především ftaláty DEHP a DiBP, které podle Arniky neblaze ovlivňují hormonální systém člověka a reprodukční systém a také poškozují játra. Výsledky ukázaly koncentraci 8 až 44 procent!

A obě látky jsou mezi čtveřicí ftalátu, které letos v dubnu navrhla Evropská agentura pro chemické látky výrazně omezit. "Pokud nebude průmyslová lobby příliš silná, je jen otázkou času, kdy tyto ftaláty budou v Evropě zakázány zcela. Je však smutné, že celý proces jejich omezování trvá tak dlouho a týká se jen vybraných falátů," dodala Jopková.

Některé vzorky také obsahovaly vysoké množství olova, konkrétně až téměř 1 % své hmotnosti. Test vyluhovatelnosti pak ukázal, že limit toho, kolik olova se uvolní, je až sedmdesátinásobně překročen. Olovo přitom podle Arniky způsobuje poruchy nervové soustavy, chování a také vede ke snižování intelektu.

Olovo se sice do těla kůží dostává jen minimálně, Arnika však varuje, že především děti na botičky také často sahají rukama a pak mohou částečky olova vdechnout. Na problematické výrobky už Arnika upozornila Českou obchodní inspekci

Témata: děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky