Belgický kněz pomohl migrantovi, ten se mu "odvděčil" pobodáním

Žadatel o azyl zaútočil v Belgii na 65letého kněze, který mu předtím poskytl pomoc. Vyšetřovatelé zatím trestný čin nespojují s teroristickou organizací Islámský stát.

Ilustrační fotografie
reklama

Útok se odehrál v neděli odpoledne ve městě Lanaken v belgické provincii Limburg. Muž zaklepal u kněze Joseho Vanderleeho doma a představil se jako žadatel o azyl v Holandsku.

Faráře požádal o pomoc a možnost se osprchovat, což mu kněží dovolil a pustil ho do svého domu. Potom však migrant žádal peníze, které mu kněz odmítl dát.

Uprchlík proto vytáhl nůž, duchovního pobodal a utekl. Zraněnému knězi se povedlo přivolat pomoc, sanitka ho převezla do nemocnice v Genku. Musel se podrobit operaci, není ale v ohrožení života.

Podle posledních informací, které přinesla belgická média, nebydlel útočník v místním azylovém centru. Vyšetřovatelé, kteří se případem zabývají, pobodání nespojují s Islámským státem, hledají ale svědky.

Minulý týden zaútočili na kostel ve francouzském Saint-Étienne-du-Rouvray dva islamisté. Zavraždili 84letého kněze Jacqua Hamela a zranili dvě jeptišky. Policie útočníky zastřelila, šlo o příznivce ISIS.

Témata: uprchlíci | zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky