Hranice migraci nezastaví, cizince potřebujeme, řekl Dienstbier

Hostem pořadu Vaše téma byl ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). Řeč byla pochopitelně především o uprchlících a uprchlické krizi v Evropě a o tom, jak by se k tomu mělo postavit Česko.

Jiří Diesntbier /ČSSD/
reklama

Jiří Dienstbier je ve vládě Bohuslava Sobotky ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Před časem na sebe upozornil výroky o imigrantech, o kterých prohlásil, že můžou být pro společnost přínosem a měli bychom jich dobrovolně přijmout více.

Podobně konzistentně reagoval i ve Vašem tématu Michaely Šmídové. Migrace do Evropy či do Česka je podle něj přirozená, protože vždycky nějaká byla, je a bude. "Cizinci sem vždy přicházeli a přicházet budou. Na území ČR je teď půl milionu cizinců. Jsou integrováni a dělají práce, které Češi nechtějí. Naše ekonomika by se bez nich neobešla, podílejí se tu na platbě daní, na odvodech na důchody. Integrovali jsme je vždy velmi dobře," řekl ministr Dienstbier.

Jak by měla Evropa reagovat na vlnu teroristických útoků? Neměla by se přehodnotit politika vůči uprchlíkům? I na takové otázky čtenářů TN.cz ministr odpovídal. 

Dientsbier upozornil, že nikdo nemá radost z přílivu uprchlíků. "Vůbec nejlepší by bylo, kdyby lidé nemuseli nikam utíkat. Jsme součástí nějaké civilizace, ke které patří, že uprchlíci, kteří skutečně utíkají před nebezpečím, mají nárok na to, aby jim bylo pomoženo. Neměli bychom obětovat tyto naše hodnoty," uvedl Dienstbier s tím, že kromě morálních zákonů nás k tomu vážou i právní mezinárodní závazky.

Podle Dientsbiera je ale nutné zlepšit mechanismy, jak uprchlíky přijímat a jak je prověřovat. "Pokud někoho přijímáme, měli bychom si ho prověřit a nabídnout integrační a motivační program, aby nezůstal na okraji. Musíme ale mít kontrolu nad tím, kdo se po Evropě pohybuje. To je problém některých členských zemí EU, Česka se netýká," domnívá se Dientsbier.

Ministr reagoval i na dotazjestli je možné uzavřít hranice Schengenského prostoru. "Neprodyšné uzavření hranic neexistuje. I za komunismu lidé dokázali proniknout železnou oponou. Do Evropy vždycky přicházeli lidé odjinud. Představa, že se tu můžeme a dokážeme zabarikádovat je nesmyslná, prohlásil také Jiří Deinstbier.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky