Evropě hrozí stovky skrytých teroristů, varuje Europol

Po nedávných teroristických útocích v Německu, Belgii a Francii vyvstala otázka, kolik dalších teroristů se skrývá na území Evropské unie. Podle evropského policejního úřadu Europol je potenciálních teroristů i několik set a převážně se jedná o navrátilce ze Sýrie. V úterý to Europol sdělil německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ).

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Europol uvádí, že "zahraničních bojovníků", kteří se radikalizovali a odešli do Sýrie a Iráku, aby zde bojovali za teroristické milice, je odhadem kolem 5 tisíc. Přibližně jedna třetina se vrátila zpátky do EU. Ne všichni z těchto 1500 - 1800 navrátilců jsou hrozbou.

"Mnoho z nich nemá záměr ani schopnost konat teroristické útoky. Nicméně zbývají stovky potenciálních teroristů, kteří představují hrozbu pro bezpečnost v Evropě," uvádí analýzu Europolu NOZ. Evropský úřad proto podporuje důslednější a dlouhodobé kontroly navrátilců ze Sýrie.

Podle Europolu ale teroristické organizace nevyužívají uprchlíků k nepozorovanému průniku do EU a maskování svých členů.

"Není žádný konkrétní důkaz. Členové teroristické skupiny nebo vracející se zahraniční bojovníci zpravidla cestují do EU s pravým nebo falešným cestovním pasem a nespoléhají se na pašeráky pro uprchlíky," uvedl mluvčí Europolu pro NOZ.

Témata: terorismus | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky