Česko přijme 80 uprchlíků. Syřany už prověřují tajné služby

Česko přijme 80 syrských uprchlíků z tureckých táborů. Syřané do ČR přesídlí v rámci dohody mezi Evropskou unií a Tureckem o výměně migrantů, nejpozději do konce října. Informovaly o tom Lidové noviny.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Před dvěma týdny dorazily na vládu složky migrantů, které poslal Vysoký komisariát OSN. Dokumenty teď prověřují a kandidáty hodnotí tajné služby.

"Postupujeme důsledně, především v souvislosti s důkladnými bezpečnostními prověrkami všech osob, jejichž přesídlení je zvažováno," uvedla pro deník mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Před odchodem z Turecka musí Syřané absolvovat i rychlokurz českých reálií. Po příjezdu poputují do azylového tábora. Projekt zajišťuje Charita ČR, která s ministerstvem spolupracuje na integraci cizinců.

"Postupujeme u všech stejně. Pokud projeví zájem o státní integrační program, hledáme pro ně podle individuálního plánu bydlení, pomáháme s jazykovými kurzy a nalezením práce. Spolupracujeme při tom s neziskovými organizacemi i obcemi," řekl deníku generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

O počtu uprchlíků, které by mělo Česko přijmout, ani o době jejich příjezdu zatím charita nemá žádné informace. Vládní zpráva o migraci ale uvádí, že by mělo 80 Syřanů dorazit do konce října.

Dohoda mezi EU a Tureckem spočívá v přijetí jednoho migranta z tureckých uprchlických táborů za každého vráceného běžence z Řecka. Zatím bylo přesídleno 802 uprchlíků.

Témata: uprchlíci | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky