Rady, jak můžete jezdit po Praze: Opencard, Lítačka, kupony

Končí vám platnost ročního kupónu na vaší Opencard nebo přímo platnost karty? Řešíte, jestli si koupit elektronickou jízdenku nebo papírový kupón? Přinášíme vám praktický návod, jak v jednotlivých případech postupovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Nemám nic a chci jezdit po Praze

Pokud potřebujete časovou jízdenku pro ježdění po Praze, máte zatím dvě možnosti. Buďto si můžete pořídit papírový kupón Pražské integrované dopravy nebo elektronickou kartu, tzv. lítačku. Lítačku pořídíte jen v sídle magistrátu ve Škodově paláci (otevírací doba od pondělí do pátku od 7 do 20 hodin). Potřebujete k tomu průkaz totožnosti, fotografii (kterou vám vrátí) a sto korun. Magistrát plánuje také zavedení elektronických žádostí.

Lítačku je možné pořídit si také v anonymní podobě. Magistrátu nedáváte své údaje a karta je přenosná, ovšem také výrazně dražší. Měsíční kupón stojí 670 korun (normálně 550,-), čtvrtletní 1 880,- (na nepřenosnou 1 480,-) a roční 6 100,- (místo 3 650,-).

Papírová průkazka má tu výhodu, že vám ji vydají na počkání na různých prodejních místech ve stanicích metra. Průkazka stojí taktéž jen 20 korun. K ní je ale vhodné si za dalších 10 korun přikoupit pouzdro, protože kromě zatavené kartičky s průkazkou si musíte pořídit také papírový kupón. K vydání průkazky potřebujete také fotografii, kterou úředník na kartičku nalepí, vyplněnou žádost a samozřejmě průkaz totožnosti.

Magistrát navíc plánuje také zavedení dalších postupů placení jízdného. Primátorka Adriana Krnáčová prozradila v úterý, že by v dohledné době mohly být jízdenky nahrávány na platební karty nebo do mobilní aplikace. Výhledově pak i na další nosiče dalších stran, kupříkladu InKartu Českých drah nebo na studentský průkaz ISIC.

Mám platnou Opencard a končí mi kupón

Pokud vám končí platnost kupónu, ale samotná karta bude platit ještě déle než následující tři měsíce (délku platnosti zjistíte ve validátorech, které jsou umístěny ve stanicích metra), koupíte si normálně nový kupón, který vám bude na stávající Opencard nahraný. Nadále budete normálně používat svojí Opencard, výměna za Lítačku není povinná.
 

Mám platný kupón, ale končí mi Opencard

Pokud vám končí platnost červené Opencard, musíte ji vyměnit za novou kartu, za Lítačku. Výměnu lze provést ve Škodově paláci. Výměna karty je zdarma, pokud výměnu provedete nejdříve 3 měsíce před koncem její platnosti nebo do 30 dní po tom, co vám karta přestala platit.

K výměně potřebujete průkaz totožnosti, fotografii (po naskenování vám bude vrácena) a kartu, kterou chcete vyměnit. Platný kupón, který jste měli na stávající kartě, vám úředníci Magistrátu převedou na novou kartu.

Ovšem pozor, pokud jste byli zvyklí kartou platit parkování, o tuto možnost s přechodem na Lítačku přijdete. Karta slouží pouze v hromadné dopravě nebo jako průkazka do knihovny. Zbývající částku, kterou byste na Opencard na parkování měli, vám Magistrát vyplatí.

Témata: opencard | Lítačka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky