Za pusu hrozí tučná pokuta i vězení. Líbání na dovolené zakázáno?

Ačkoli je líbání jednou z nejpřirozenější věcí na světě, v některých zemích vás i nevinná pusu může dostat do pořádných problémů. Přečtěte si, kde byste s projevy náklonnosti měli vydržet za zavřené dveře.

Ilustrační fotografie
reklama

Tučná pokuta, ale i měsíc ve vězení, takové tresty vám za líbání na veřejnosti v zahraničí hrozí. Ne všude jsou prostě lidé tak tolerantní jako u nás.

Na loučení u vlaku zapomeňte

Pokud o dovolené zamíříte do romantické Paříže, rozhodně se vyvarujte líbání na nádražním nástupišti. Od roku 1910 je to totiž zakázáno zákonem.

Ten měl podle svých tvůrců zabránit zpožďování vlaků a nikdo jej nezrušil ani v době rychlovlaků TGV. Za jeho porušení sice není stanoven žádný trest, i tak ale můžete být velmi důrazně vyzváni k tomu, abyste nástupiště neprodleně opustili.

"Při vyměňování něžností na veřejnosti byste si měli dát pozor i v dalších zemích, někde byste se mohli dostat do konfliktu s místními kulturními zvyklostmi nebo dokonce se zákonem," potvrzuje Petr Šatný, ředitel marketingu CK Alexandria.

Jste zatčeni, uslyšel zamilovaný pár

Zatímco třeba ve Španělsku se nikdo nebude pohoršovat nad tím, když si s partnerem vyměníte na ulici polibek, v tureckém vnitrozemí už si můžete zadělat na problém a ve Spojených arabských emirátech je takový projev vzájemných citů naprosto nepřípustný i v letoviscích. A to i v případě, že jste manželé. V roce 2010 se v Dubaji jeden britský pár políbil v restauraci – a byl zatčen a následně odsouzen k měsíčnímu vězení.

Také v Egyptě je líbání před ostatními považováno za nežádoucí, v Thajsku byste se na veřejnosti správně neměli ani držet za ruce, ale tamní přístup je zejména k turistům značně benevolentní. Přísný zákaz líbání platí třeba i v malajsijském metru. Ruští zákonodárci zase míní, že veřejné projevy náklonnosti by mohly vést k větší benevolentnosti v sexu.

V islámských zemích mohou být prohřeškem z našeho pohledu i další maličkosti. "Jeden z našich klientů mi například líčil, jak v jedné části Istanbulu, kde je řada náboženských pamětihodností, jej personál v restauraci vyzval, aby se u stolu usadil naproti manželce a nikoliv vedle ní," vybavuje si Šatný.

V Japonsku se líbání považuje za regulérní předehru k sexu, polibky na veřejnosti jsou zde tedy přísně zakázány. Stejné je to v Indii, kde jsou citové projevy považovány za vysoce intimní a odehrávají se výhradně za zavřenými dveřmi. Láska na veřejnosti je zde dopřána jen filmovým hrdinům.

"Ještěže nejoblíbenější turistické destinace Čechů, jako třeba Bulharsko, tak přísné nejsou," říká Šatný, hned ale dodává: "V Bulharsku si ale pro změnu musíte dát pozor na smrkání u stolu, to se považuje za společensky nepřijatelné.“

Líbat jen jednu vteřinu

Podobně jako ve Francii je prudérnost leckde maskována snahou předcházet bezpečnostním rizikům. Například v kampánském Eboli můžete zaplatit pokutu až 500 eur, pokud se budete se svým partnerem líbat v autě. Kvůli bezpečnosti silničního provozu je to tady totiž zakázané.

Pocestujete-li do USA, poptejte se raději svého delegáta, jak je to s líbáním ve státě, kde hodláte strávit dovolenou. Například v Logan County je totiž zakázáno líbat ženu ve spánku, v Connecticutu, Michiganu nebo Bostonu zase nesmíte ženu políbit v neděli, která patří duchovnímu rozjímání. A když už je líbání v Americe povoleno, může být časově omezeno. Například v Iowě se nesmíte líbat déle než pět minut, na Rhode Islandu více než tři minuty a v přísném Marylandu se smíte políbit jen na jedinou vteřinu.

A jedna zajímavost z britského Oxfordu: líbat se nesmíte v kampusu slavné univerzity. Pokud se nedokážete ovládnout, je pro vás vyhrazena "líbací zóna" v místní menze.

"Samozřejmě platí, že k turistům jsou místní benevolentnější než k vlastním spoluobčanům, ale jedna ze základních cestovatelských pouček říká, že za hranicemi jste hosté a měli byste respektovat místní zvyklosti," připomíná Petr Šatný. Je vždy žádoucí informovat se v cestovní kanceláři nebo přímo u delegáta, jak to v té které destinaci chodí – vyhnete se tak nepříjemnostem, které by vám mohly pokazit zážitky z dovolené

Témata: dovolená | Cestování | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky