Rusko rázně: Musíme použít sílu, zní z Kremlu. Útok v Nice byl nelidský a barbarský

Terorista řídící devatenáctitunový nákladní automobil na trase dlouhé zhruba dva kilometry zabil nejméně 84 lidí, včetně 10 lidí. Kondolence do Nice i celé Francie poslalo také Rusko. To však zároveň vyzvalo Evropu, aby v reakci na smrtící teroristický útok povstala a začala bojovat.

Vladimir Putin
reklama

Rusko zopakovalo svou výzvu, která se týká dalších vojenských akci proti Islámskému státu. Kreml už uvedl, že je připraven spolupracovat s Francií na všech protiteroristických operacích.

Spekuluje se, že útočník – Francouz tuniského původu – byl nějakým způsobem navázán na Islámský stát. Server Express také s odkazem na svědky uvádí, že měl terorista křičet „Alláhu Akbar". A zatímco svět Francii vyjadřuje soustrast, Rusko ho volá do zbraně, prý je nejvyšší čas použít další sílu.

„Prezident Putin poslal telegram svému francouzskému protějšku prezidentu Hollandeovi, v němž vyjádřil hlubokou soustrast kvůli tomuto nelidskému, barbarskému teroristickému útoku," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Prezident Vladimir Putin odsoudil krutost a cynismus útoku. „Opět jsme se přesvědčili, že terorismu je naprosto cizí lidská morálka. Jeho oběťmi se stali naprosto nevinní lidé, včetně žen a dětí," uvedl v soustrastném poselství francouzskému prezidentovi. Zdůraznil, že k vítězství nad „nestvůrným zlem" je nezbytné spojit síly celého civilizovaného lidstva a nekompromisně ničit teroristy a jejich ideové vůdce.

Premiér Dmitrij Medveděv dodal: „Terorismus nemá hranice a je všeobecnou hrozbou nejen pro Evropu a Asii. Jako teď, když si vyžádal jsou 80 obětí, včetně dětí. Velkou část tvořili turisté". Připomněl také, že podle zpráv médií jsou mezi oběťmi občané jak států Evropské unie, tak i Ruska.

„Musíme najít tu správnou odpověď pro tyto vyzyvatele, prokázat solidaritu, udělat vše, co můžeme, abychom bojovali proti terorismu. Zejména proto, že teroristé i jejich sponzoři rozumí jedině síle. A tu musíme použít," burcoval Medveděv.

Kreml již zahájil těžké údery proti IS v Sýrii a Iráku. Začátkem tohoto měsíce džihádisté ​​sestřelili ruský vrtulník, což vyvolalo zuřivou reakci ze strany Kremlu, který zahájil drtivý střelami dlouhého doletu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová dodala, že „masové vraždění v Nice je thriller, který se stal skutečností". „Upřimnou soustrast příbuzným zabitých, slova podpory zraněným a zejména těm, kteří jsou v současné době na pokraji života a smrti," uvedla. I ona vyzvala svět, aby společně bojovat proti hrozbám.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky