Totální peklo v Chorvatsku: Úřady raději vydaly varování

Chorvatsko zasáhla vlna veder. Teploty atakují hranici 36 °C. Lékaři doporučují nevycházet z domů, hodně pít a nepracovat na přímém slunci.

Chorvatsko, Split
reklama

"Doporučujeme, aby se ohrožení lidé (starší a těhotné osoby) nepohybovali na slunci, drželi se v chladných místech a ve stínu. Pokud člověk zkolabuje, položte ho na bok, nedávejte mu pít, pouze dotyčného ochlazujte. Samozřejmě je potřeba volat záchrannou službu,“ řekla Ileana Lučič Renaud, ředitelka záchranné služby v Záhřebu.

Záchranáři doporučují, aby lidé zůstali doma, nebo alespoň minimalizovali čas strávený venku na slunci. Nejvíce ohroženi jsou podle nich lidé, kteří musí pracovat venku, na slunci.

Díky vedrům roste také spotřeba elektrické energie, informuje portál Dnevnik. Lidé využívají klimatizace, aby vlnu veder přečkali.

Před jejich přílišným použitím však nevarují pouze lékaři, ale také servisní technici klimatizací. "Nejlepší je nastavit klimatizaci na teplotu o 5 až 7 °C nižší, než jaké je venku. To vám bude stačit, pokud však zavřete všechny dveře a okna,“ říká jeden z techniků.

Podle meteorologů období veder mělo svůj vrchol v úterý. Vedra však budou sužovat Chorvatsko ještě celou středu. Ochladit by se mělo ve čtvrtek. To zasáhnou Chorvatsko také deště a bouřky, které zde vydrží s teplotami kolem 20 až 25 °C až do konce týdne. Slunečné počasí očekávají meteorologové z WeatherOnline až od pondělí.

Témata: Chorvatsko | počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky