Chovanec, Babiš, Šlachta a další. Komise k policii si pozvala 13 lidí

Ministr vnitra Milan Chovanec, vicepremiér Andrej Babiš nebo bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta by měli předstoupit před poslaneckou vyšetřovací komisi. Ta se dnes sešla poprvé a dala dohromady seznam 13 lidí, které chce vyslechnout kvůli reorganizaci policie.

Andrej Babiš
reklama

"Vyšetřujeme věc, která je předmětem současného politického boje," začal první jednání poslanecké vyšetřovací komise její předseda, bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Komise se má zabývat plánovanou reformou policie a odchodem šéfa protimafiánského útvaru.

"Shodli jsme se na okruhu osob, které pozveme," informoval po schůzce Blažek. Na seznamu je např. Robert Šlachta, který právě kvůli sloučení svého útvaru s protikorupčním odešel do civilu. Šlachta plánuje komisi seznámit s údajným propojením špiček policie s podsvětím. "Určitě se komise zúčastním. Pan ministr by měl a myslím, že nás zbaví mlčenlivosti," prohlásil Šlachta.

Vystoupit by před poslanci měl i Jiří Komárek, ještě před pár dny šéf ostravské expozitury ÚOOZ. Ten nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z toho, že měl vynášet citlivé informace. "Jsem připraven na výzvu komise se dostavit a říct svůj názor na celou věc," potvrdil Komárek.

Před vyšetřovací komisi jdou ale i ministři - vnitra nebo financí. Také policejní prezident, šéfové policejních útvarů nebo státní zástupci. Komise požádala zbavit mlčenlivosti všechny, kteří jsou jí vázáni.

"Tyto postavy vnímáme jako naprosto klíčové k tomu, aby podali svědectví," sdělil místopředseda sněmovny a zapisovatel schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Nevíme, co nám Ti lidé chtějí říci, bude tolik času, kolik bude potřeba, a když to bude nezbytně nutné, tak tady budeme do noci," dodal místopředseda komise Martin Lank z hnutí Úsvit - Národní koalice.

Podle hnutí ANO by měla být reorganizace policie, která má začít od první srpna, posunuta. "Logické je počkat na závěry vyšetřovací komise," řekl Bohuslav Chalupa, poslanec ANO. Ty by měly být na konci října.

Vyšetřovací komise se znovu sejde na konci července. Měli by přijít i první ze seznamu osob, které chce sedmičlenná komise vyslechnout.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky