Deportace tisíců uprchlíků v Maďarsku začala

Maďarsko začalo s odsunem ilegálních migrantů zpět do Srbska. Informovala o tom Bělehradská rozhlasová a televizní stanice B92, podle které nedochází k vyhošťování přes řádně hraniční přechody, ale přes provizorní průchody ve loni zřízeném hraničním plotě. Informuje o tom server EuroZprávy.cz.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

Stanice B92 podle svého tvrzení neuspěla u maďarských orgánů se žádostí o povolení natáčet tuto operaci. V průběhu uplynulých dvou nocí se však přesunulo z Maďarska do Srbska 190 nelegálních migrantů. Budapešť chce údajně tímto způsobem deportovat kolem 17 tisíc migrantů.

Srbský premiér Aleksandar Vučić v reakci zdůraznil, že jeho země nezmění uprchlickou politiku. Na srbské straně hraničního přechodu Horgoš-Röszke přitom čekalo dalších 500 lidí na legální překročení srbsko-maďarských hranic. Maďarsko však denně vpouští na své území pouze 30 uprchlíků, informovala agentura APA.

V úterý začaly v Maďarsku platit nové hraniční předpisy. Podle nich budou ilegálové zadržení v osmikilometrovém pohraničním pásu vráceni zpět za hranici a bude jim nabídnuta možnost, aby si v tranzitní zóně podali žádost o azyl. Osoby, které se podřídí, nebudou ze země vyhoštěny a jejich žádosti budou bezodkladně posouzeny.

György Bakondi, bezpečnostní poradce předsedy maďarské vlády Viktora Orbána, dnes upřesnil, že 870 migrantů zastavila pohraniční policie, když se snažili ilegálně vstoupit do země. Zbylým 190 osobám se podařilo překonat hraniční plot, ale byli také zadrženi.

Maďarská vláda už dříve uvedla, že je rozhořčena kroky Evropské unie v otázce uprchlické krize a udělá vše proto, aby se její přístup změnil. Vyjádřila také souhlas s kroky Rakouska.

"Maďarská vláda udělá pro to, aby dosáhla změny přístupu Evropské unie k migrační politice," prohlásil před několika týdny ve veřejnoprávní televizi M1 poradce premiéra pro vnitřní bezpečnost György Bakondi.

"Je třeba skoncovat s tím, že hlavním politickým směrem unie je přijímání, usazení, integrace a rozdělení migrantů. Je třeba se také soustředit na dosažení schopnosti Evropy ochránit své hranice a zajištění kontrol na vnějších hranicích, které by sloužily k bezpečnostnímu prověřování příchozích a k zajištění bezpečnosti občanů EU," dodal Bakondi.

Maďarská vláda podle jeho slov souhlasí s politickým postojem Rakouska, že tzv. hotspoty na kontrolu příchozích migrantů je třeba zřídit mimo území unie a že k hranicím je možno pustit už jen ty, kteří byli bezpečnostně prověřeni, o kterých se ví, kdo jsou, proč přicházejí a že jsou skutečně oprávněni na poskytnutí azylu.

Témata: uprchlíci | Maďarsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky