Rakousko zatočilo s uprchlíky? Jejich počet klesá, další budou vyhoštěni

Ačkoliv uprchlíci do Evropy proudí ve velkém počtu, zejména přes Středozemní moře, některé země hlásí, že u nich počet žadatelů o azyl výrazně ubývá. Vedle Norska hlásí pokles migrantů i Rakousko.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Počet přijatých žádostí o azyl v Rakousku klesl v květnu asi o 40 procent ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. V květnu 2016 bylo v zemi přijato celkem 3,795 žádostí o azyl, ve srovnání s 6,408 žádostmi v témže měsíci v roce 2015.

Pokles zájmu je do značné míry připisován uzavření balkánské cesty do střední Evropy a zavedení přísnějších kontrol na hranicích s Maďarskem a Itálií.

Údaje vycházející z informací tamního ministerstva vnitra, které byly zveřejněny v červnu Evropskou unií, ukázaly, že počet žádostí o azyl v Rakousku v prvních třech měsících klesl o 55% ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2015.

Ačkoli Rakousko v tuto chvíli přijímá méně žádostí o azyl, má stále ještě jeden z nejvyšších počtů uchazečů v přepočtu na obyvatele. Více jich má už jen Německo.

Rakousko nastavilo horní limit na počet žádostí o azyl, které je země připravena přijmout v roce 2016. Uvedla, že strop je 37.500 žádostí. Dosud země přijala 20,003 žádostí o azyl, plus dalších 6,300 žádostí od lidí, které chce Rakousko vrátit podle dublinského nařízení do první země EU, do které vstoupili.

Nový azylový zákon navíc umožňuje rakouské vládě zavést zvláštní opatření týkající se migrace v rámci „mimořádných situací". Rakouský kancléř Christian Kern (SPÖ) již dříve řekl, že vláda by zavedla opatření, která by umožnila policii zastavit téměř všechny žadatele o azyl už na hranicích – ve chvíli, kdy by bylo dosaženo horní hranice žadatelů o azyl.

Někteří se však domnívají, že by opatření měla být zavedena dříve. „Je třeba vyhlásit havarijní stav před dosažením horní hranice 37.500," myslí si ministr vnitra Wolfgang Sobotka (ÖVP).

Země také vybudovala přijímací střediska na místech, přes která loni přicházel největší počet uprchlíků. Některá z nich leží na hranici s Maďarskem. „Poučili jsme se z předchozího roku a zlepšujeme naše procesy," uvedl policejní mluvčí.

Právě s Maďarskem teď Vídeň jedná o zabezpečení hranic. Ministr obrany Hans Peter Doskozil (SPÖ) a Sobotka příští týden odcestují do Maďarska, aby se pokusili dokončit jednání o zabezpečení hranic na pomezí Maďarska a Srbska.

Sobotka už si nechal také zavolal maďarského velvyslance na ministerstva vnitra poté, co Maďarsko začalo kontrolovat lidi, kteří přijedou do jejich země z Rakouska. Budapešť tak reagovala na posilování rakouských dopravních kontrol, které způsobily asi dvouhodinové dopravní zpoždění v obou zemích.

Tato otázka bude nastolena i na schůzi, která proběhne. Na ní chce Rakousko přesvědčit Maďarsko, aby začalo přijímat zpět žadatele o azyl podle dublinského nařízení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky