IKEA kvůli smrti šesti dětí stahuje milióny komod

Komody a prádelníky společnosti IKEA zabily v USA a Kanadě údajně šest dětí. Společnost proto stahuje z těchto dvou zemí neuvěřitelných 35 milionů kusů tohoto nábytku. Informuje o tom agentura Reuters. Evropy se stahování nebezpečného nábytku z IKEA netýká.

IKEA, ilustračné fotografie
reklama

O stažení komod a prádelníků IKEA informovala americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC). Podle ní komody zabíjejí přinejmenším od roku 1989. Z této doby komise eviduje případ 1,5 leté holčičky, která zemřela pod převrženým prádelníkem. Posledním takovým případem je naopak ten z letošního února, kdy komoda zabila dvaadvacetiměsíčního chlapce.

Celkem je smrtelných případů šest, jenže komise zaznamenala i ty méně tragické, kterých bylo 41. Vždy se stalo to, že dítě komodu nebo prádelník převrátilo na sebe. IKEA ale přesto popírá, že by její nábytek byl nestabilní. "Komody splňují všechny povinné požadavky na stabilitu na všech trzích, kde se prodávají," uvedla mluvčí IKEA Kajsa Johansson. Přesto ale potvrdila, že společnost stahuje miliony kusů nábytku v USA i Kanadě.

Není zatím jasné, kolik kusů nebezpečného nábytku mají ještě lidé doma a jestli se tak budou moci k akci připojit. Stahování se totiž týká nejen šesti druhů komod a prádelníků vyráběných od roku 2002 až do současnosti, ale asi stovky komod dalších.

Zákazníkům dává IKEA možnost zboží vrátit a nechat si vyplatit peníze nebo zdarma pořídit držáky, které komodu upevní například ke stěně. V Evropě se stahování tohoto nábytku nekoná.

Témata: ikea

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky